Lars....eigenzinnig en dwars!

Jufelsie 11 februari 2025
Eén van mijn favoriete prentenboekmakers zijn Rachel Bright en Jim Field. Op een luchtige en aansluitend bij de belevingswereld van jonge kinderen brengen ze met hun verhalen mooie boodschappen over. Beloofd is beloofd, kleine panda’s, Gekkie Gekko en Twee vechtende eekhoorntjes wie kent deze boeken nog niet?
Lars de dwarse dromedaris is een verhaal over omgaan met tegenslagen. In dit prentenboek wordt een kudde dromedarissen wakker gemaakt door Driss. Het is hoogste tijd om te vertrekken, een eind verderop ligt een oase op ze te wachten. Eén dromedaris, de kleine Lars wil niet opstaan. Hij heeft nog geen zin. Wanneer zijn kudde vertrekt, drentelt hij onder hevig gemok mee. Na een poos geeft hij het op. ‘Ik blijf hier!’ brult hij. De kudde blijft niet op hem wachten en laat Lars alleen achter. Alleen in de woestijn bedenkt Lars hoe dom en dwars hij kan zijn. Op dat moment ontmoet hij springmuis. Springmuis laat Lars zien dat je keuzes hebt. Je blijft hangen in je boze bui of je maakt met een vrolijke lach iets leuks van je dag.
Met Lars de dwarse dromedaris hebben Rachel Bright en Jim Field weer een prachtig prentenboek afgeleverd. Dit verhaal helpt kinderen om uit een negatieve bui te stappen. Bette Westera heeft het voor ons op rijm vertaald. Zodra we het boek openslaan, ontdekken we Lars. Hij trekt meteen de aandacht en wordt door de kinderen gevolgd. Ze herkennen zijn gevoel. Tijdens het lezen komen spontaan reacties los. ‘Ook ik heb soms moeite om uit bed te komen’ of ‘Ik heb niet altijd zin om met mama mee te gaan’. Ze zijn verbaasd dat Lars alleen achterblijft en tot ieders opluchting verschijnt daar springmuis. De kinderen zijn betrokken en beseffen dat ook zij kunnen kiezen. Een mooie boodschap waar in een kringgesprek nog over wordt gesproken.
De illustraties zijn kleurrijk en een lust voor het oog. Het zand van de woestijn schittert in de zon. De kleine Lars is dwars maar steelt onze harten. Zijn gezichtsuitdrukkingen toveren een glimlach op ons gezicht.
Lars de dwarse dromedaris is een verhaal wat bijdraagt aan de sociaal-emotionele ontwikkeling en een plaats in iedere schoolbibliotheek verdient. Een echte aanrader! Dank je wel Rachel en Jim.

Meer recensies van Jufelsie