Lezen? Ja....Lekker alleen!

Jufelsie 28 maart 2025
Een prachtige omslag siert het prentenboek ‘Lekker alleen’ van Miriam Bos. Wat een heerlijk plekje heeft August. Een plekje waar hij heerlijk, alleen, een boek kan gaan lezen. Vandaag is hij al vroeg op pad. Het is de perfecte dag om lekker te lezen, tekenen en te smikkelen en smullen. Om zeker te zijn of niemand hem volgt, kijkt hij goed om zich heen en sluipt dan zijn hut binnen. Hij wil zich lekker installeren maar ontdekt dan dat zijn lievelingskussen is verdwenen. Even later is hij ook zijn boek kwijt! Terwijl hij aan het zoeken is, hoort hij Suus op eens roepen en valt zijn hut in elkaar…
Na Help! Een verrassing!, Cadeautje! en O jee, een logé! is Miriam Bos wederom geslaagd, met Lekker alleen! een verrassend mooi verhaal te schrijven. Een avontuur waar de kinderen vanaf het begin betrokken bij zijn. Een plekje waar je even helemaal alleen kunt zijn, herkennen ze. Op de vraag wie dit thuis hebben, komen veel reacties. De een in zijn slaapkamer, een ander op zolder. Verhalen, waarom dit zo fijn is worden even uitgewisseld.
Ze volgen het verhaal op het puntje van hun stoel. Ze zien in hun ooghoek namelijk Suusje. Wanneer Suusje in de buurt is, gebeurt er altijd iets. Ze gniffelen een beetje maar zijn ook zeer betrokken bij August. Miriam weet de spanning goed op te bouwen. Op het moment dat de aardbeien uit het mandje gehaald worden, houden de kinderen het niet meer. ‘Let op, August’ roepen ze.
In het verhaal komt de emotie van August goed naar voren. Gevoelens die passen in de emotionele ontwikkeling bij jonge kinderen: boosheid en teleurstelling. Het gevoel iets terug willen doen is bij Suusje hierna heel sterk. Prachtig hoe alle dieren samenwerken. Een geweldige illustratie laat dit zien. Een tekening waar je je ogen niet vanaf kunt houden. We ontdekken heel veel dieren en onze woordenschat groeit. Naast Suusje zien we onder andere muizen, egels, een beer, een specht en een vleermuis.
Je excuses aanbieden en sorry zeggen is een onderwerp wat in een kringgesprek op een ander moment, mooi aan de orde kan komen.
Op het eind van het verhaal wordt er een grapje gemaakt. Jonge kinderen begrijpen deze humor.
Het verhaal is geweldig, maar tevens de illustraties. Ze zijn kleurrijk en heel sfeervol. Suusje, zit in het begin een beetje verstopt, maar zorgt er wel voor dat we naar haar op zoek gaan. De fraaie doeken van de hut met verschillende patronen, geven ons inspiratie om zelf een doek te ontwerpen. De kleine kriebelbeestjes die overal opduiken willen we volgen. Tot slot maakt het verhaal de kinderen enthousiast om te gaan lezen… Lekker alleen!

Meer recensies van Jufelsie