Een vrolijk voorleesboek

Jufelsie 26 april 2025
Ga je mee naar Kabouterstad in het boek Lezen is leuk (Emma en Bighoorntje). Daar woont Emma samen met Bighoorntje. Bighoorntje is een fabeldier. Iedereen die tien jaar wordt, krijgt een eigen fabeldier. Hij heeft een gouden hoorn op zijn voorhoofd en kan daar soms magische dingen mee. Zo kan hij bijvoorbeeld ‘letterkoekjes’ tevoorschijn toveren. Vandaag hebben Emma en Bighoorntje met doeken een mooi huis gebouwd. Op het moment dat ze erin willen kruipen, komt papa met een boek aan lopen. Een boek voor Bighoorntje. Bighoorntje is teleurgesteld, hij kan niet lezen! Hij gaat het even proberen maar slaat het boek snel dicht. De volgende dag besluiten Emma en Bighoorntje het boek terug te brengen naar de bibliotheek. Door ontmoetingen met andere fabeldieren en onverwachte verrassingen gebeurt dit niet. Emma en Bighoorntje beleven een fantastisch avontuur en zonder dat Bighoorntje het in de gaten heeft leert hij lezen.
Wat een leuk boek is dit. Emma en Bighoorntje – Lezen is leuk is geschikt om zelf te lezen vanaf 7 jaar of om voor te lezen. Kinderen die interesse krijgen in letters en willen leren lezen gaan hiervan genieten. Ze beleven een geweldig avontuur in dit boek. Samen met Emma en Bighoorntje bezoeken ze de bibliotheek waar een fijne leeshoek is, boeken op alfabetische volgorde staan en waar andere fabeldieren ook graag vertoeven.
Het verhaal is origineel in het Duits geschreven door Anna Böhm en voor ons vertaald. De tekst is in verschillende hoofdstukken verdeeld. Boven elk hoofdstuk staat een titel. Het eerste hoofdstuk heet: Hongerig op zondag, daarna komt Moe op maandag, Dromerig op dinsdag en het gaat zo verder. De lezers leren, door de hoofdstukken na elkaar te lezen, de volgorde van de dagen van de week. Heel origineel. In de tekst zit veel informatie, die beginnende lezers interessant vinden. Het alfabet kent verschillende letters, letters vormen samen een woord. Bighoorntje tovert letterkoekjes. In het verhaal leggen de fabeldieren hun naam met deze letters. Emma en Bighoorntje helpen ook Balletje door de boeken weer in de juiste volgorde te leggen. Ze zoeken eerst alle boeken waarvan de titel met een – a – begint, daarna met de – b – en zo verder.
In het verhaal zit volop humor. Emma en Bighoorntje zijn nogal verstrooid. Iedere keer vergeten ze het boek terug te brengen… Het grappige is dat aan het eind van ieder hoofdstuk Bighoorntje even in het boek leest. Zo leert hij toch lezen en op het eind vindt hij het boek leuk. ‘Van lezen wordt je vrolijk’ roept hij.
Vanaf het begin zijn de kinderen betrokken bij het avontuur. Dit komt ook door de leuke vragen die worden gesteld. Deze staan verspreid in het verhaal, in een gekleurd kader. Zo worden ervaringen en reacties met elkaar gedeeld.
Emma en Bighoorntje – Lezen is leuk ziet er aantrekkelijk uit. Susanne Göhlich heeft de illustraties getekend. Prachtige gekleurde, sfeervolle prenten staan verspreid in de tekst. We genieten ervan.
Dit boek is een aanrader om aan het eind van groep 2 of aan het begin van het schooljaar in groep 3 voor te lezen. Kinderen worden enthousiast en willen beginnen aan het leesproces. Dit avontuur bevordert het leesplezier.

‘Lezen is leuk…’,
hardop roepen Emma en Bighoorntje deze spreuk.
Ontdek samen de wereld van het boek
breng snel aan een bibliotheek een bezoek!

Meer recensies van Jufelsie