Vrolijk liedje met een 'ondeugend' haasje

Jufelsie 16 januari 2023
Inge Bergh en Eva Roelens zitten niet stil. In het bos daar staat een huisje is alweer het vierde boek in de reeks van verhalen bij kinderliedjes. Eerder verschenen: Op een grote paddenstoel - Boer, wat zeg je van mijn kippen en In een klein stationnetje.
Opnieuw worden we verrast. In eerste instantie klinkt de titel niet bekend bij de kinderen. Gelukkig vinden we voorin het boek een QR-code. Met deze code ontdek je het lied. De Appelmoesband leidt het kort in en daarna zingen ze het lied voor. Een aantal kinderen herkennen de deun en beginnen spontaan te dansen op de vrolijke noten.
Wat het verhaal is achter dit lied ontdekken we snel in het boek Ergens in het bos staat een huisje. Wanneer de bewoner uit het raam kijkt, ziet hij een haasje. Het haasje is in nood en vraagt of het binnen mag komen. Vervolgens vraagt het haasje eten, poept het hele huis vol en gooit enkele meubels de open haard in. De bewoner heeft spijt dat hij het haasje heeft binnengelaten en gooit hem het huis uit. Het haasje gaat er vandoor. Op zoek naar een ander huisje met iemand die hem wel vertroetelt. Bij het volgend huisje wordt het haasje binnengelaten. Maar of dat een goed idee is?
In het bos daar staat een huisje is een grappig verhaal. Verrassend dat het haasje zoveel te zeggen heeft. De tekst is op rijm en dit klinkt heel vrolijk. De kinderen merken meteen ook de herhaling op.

‘Waarom liet ik dat beest toch binnen?
O, wat heb ik toch gedaan?
Mocht dat mormel nu weer komen,
Ik zou het buiten laten staan!

Deze regels zijn een mooi uitgangspunt voor een kringgesprek. Wat zouden de kinderen doen wanneer een haasje bij hen aan de deur klopt? Waarom wil de bewoner het haasje de volgende keer niet meer binnenlaten?
Eva Roelens heeft het verhaal geïllustreerd. Mooie, kleurrijke prenten die de aandacht van de kinderen trekken. Opvallend zijn de geometrische figuren die regelmatig terugkomen. Zo zien we o.a. een vloerkleed met een fantastisch patroon, driehoeken op een bloempot en ruiten op de blouse.
Als extraatje zit er achterin het boek een bundel met verschillende activiteiten. Alle opdrachten sluiten aan bij het verhaal. Zo mag je jouw droomhuis tekenen, rijmen met haas en samen ontdekken van wie de drol is in het huis.
Tot slot is er een recept toegevoegd om een lekker spiegelei te bakken en mag je vrolijk bewegen in de tuin, bos of speelzaal.
Wij zijn blij met het vierde deel In het bos daar staat een huisje.
Een prentenboek waar jonge kinderen heel veel plezier aan beleven. Samen kijken we al uit naar het volgende deel. Benieuwd welk lied dan centraal staat.

Meer recensies van Jufelsie