Een klassieker in een nieuw jasje

Jufelsie 04 oktober 2023
Annie M.G. Schmidt is een van mijn favoriete schrijfsters. Ze heeft een prachtige collectie verhalen en versjes achtergelaten. Noëlle Smit heeft, na Dikkertje Dap en M’n opa opnieuw één van haar klassiekers in een nieuw jasje gestoken. Mijn tante en mijn oom die wonen in een eikenboom is een prachtig prentenboek geworden en past goed bij het thema van de Kinderboekenweek ‘Bij mij thuis’.
Ergens in Laren staat een mooie eikenboom. In die boom hebben tante en oom een huis gebouwd. Het is een prachtige plek, zo hoog in die boom. Geen buren, vrij aan alle kanten. Tante voelt zich niet altijd op haar gemak. Toch blijven ze er wonen omdat de kinderen volop klauteren en de kinderwagen veilig aan een tak hangt!
Mijn tante en mijn oom die wonen in een eikenboom is een vers op rijm. Bij kinderen klinkt dit prettig in het gehoor en ze ontdekken de rijm al in de titel.
De tekeningen van Noëlle Smit beelden het vers uit en hebben leuke grappige details. Zo zien we in de slaapkamer een mobile van de planeten hangen en komen verschillende dieren, die in en om de eikenboom leven op bezoek. We genieten van het zomers tafereel en het water loopt in onze mond bij de stapel pannenkoeken op tafel. Het plezier van de drie kinderen straalt er van af. Jonge lezers worden jaloers. Zij zouden wel in zo’n prachtig huis, hoog in een eikenboom willen wonen.
Het vers doorloopt alle seizoenen. Dit kunnen we zien aan de boom en de kleuren van de prent. In de zomer staat de eikenboom volop in bloei, de bladeren verkleuren en in de winter is hij helemaal kaal.
Dit boek is een mooi uitgangspunt voor verschillende rekenactiviteiten. Er kan volop geteld worden en er is aandacht voor rekenbegrippen zoals meer – minder, hoog – laag. De boom heeft huisnummer 1. Welk huisnummer hebben de huizen van de kinderen? Laat enkele kinderen plaatsnemen aan tafel en zet evenveel borden neer. Tevens worden kinderen uitgedaagd om naar hun eigen huis te kijken. Op welke plek staat het huis? Kunnen ze het huis tekenen?

Mijn tante woont met mijn oom
nog steeds in die eikenboom.
Ze zijn er erg tevreden,
De kinderen klauteren en nooit val er een naar beneden!

Meer recensies van Jufelsie