Zo eigenwijs, grappig en dapper!
Wanneer je grootste vriend vertrekt en ergens anders gaat wonen, voel je je in de steek gelaten. Dat overkomt Tarzan, de pony van Noah. Zijn familie gaat verhuizen en daarom krijgt hij een plek bij de Edelweissclub. Tarzan vindt de plek niks. Overal zijn pony’s met gevlochten manen en iedereen praat tegen hem alsof hij een knuffeldier is. Hij wil vrijheid en in zijn hoofd bedenkt hij plannen om te ontsnappen. Dit is niet eenvoudig. Het wordt nog erger wanneer er een groep kinderen op ponykamp komt en Marleen op zijn rug komt te zitten. Met de dag wordt Tarzan chagrijniger.
Tarzan de chagrijnige pony van de auteur Cécile Alix is een heerlijk verhaal voor kinderen vanaf 8 jaar. Op de omslag zie je Tarzan afgebeeld. Hij is 1,43 m hoog, heeft sneeuwwitte haren en prachtige manen. Zijn staart wappert vaak in de wind en heel bijzonder, hij spreekt een beetje Engels. In het eerste hoofdstuk leren we Tarzan kennen. Hij vertelt hoe en waarom hij bij de Edelweissclub is gekomen. Direct wordt duidelijk dat hij het daar niet naar zijn zin heeft. Zijn eerste ontsnappoging mislukt. Tarzan deelt zijn gevoelens en zorgt ervoor dat de jonge lezers betrokken zijn. Hij wil medeleven en dat lukt. Steeds gebeurt er iets verrassends zodat we nieuwsgierig worden naar het vervolg. Het verhaal is in verschillende hoofdstukken verdeeld en er staan lekker veel illustraties in het boek. Tijdens het lezen staan enkele woorden vetgedrukt. Deze woorden worden toegelicht in een apart tekst vak. Heel fijn. Dit stoort de verhaallijn niet. Tarzan de chagrijnige pony vertelt zijn avontuur met humor. We lachen onder andere om zijn lijstje met zeven afwerptrucs en hoe hij denkt over Marleen. Zijn avontuur krijgt toch een verrassende wending wanneer het eindelijk is gelukt om te ontsnappen. De lezer wordt zelfs uitgedaagd om over de afloop na te denken. Hij krijgt vier opties. Een leuke uitdaging om alle opties naast elkaar te leggen. Tarzan vindt het leuk om met de lezer te spelen en wil niet alles verklappen!
Verdeeld tussen de tekst door, vinden we veel tekeningen van de illustrator Louis Thomas. Kleine en paginagrote tekeningen in zwart-witte tinten. Tarzan vaak in het middelpunt… de pony die onze harten heeft gestolen.
Tarzan de chagrijnige pony heeft een ere plek gekregen in onze leeshoek. We hopen dat er een volgend avontuur komt met Marleen, Lily-Rose, Nadine en natuurlijk Tarzan!