Kijk je mee... er is zoveel te beleven!

Jufelsie 04 maart 2025
Rotraut Susanne Berner is een Duitse schrijfster en illustratrice. We kennen haar van de prachtige seizoen boeken: Wat een winter, Leve de lente, Zonnige zomer en Het is herfst. Samen met het boek Midden in de nacht zijn ze nu gebundeld tot één dik boek: Vier seizoenen en één nacht.
Vier seizoenen en één nacht is een boek voor jong en oud. Zodra je het boek openslaat en je ogen op één van de grote platen vallen, ben je al verkocht. Wat is er veel te zien. Jonge kinderen ontdekken andere kinderen, zien dieren en worden verrast met grappige situaties.
Het boek begint in de winter, doorloopt alle seizoenen en eindigt met het deel Midden in de nacht. In elk deel vinden we een grote afbeelding van een huis, een boerderij, een stationshal, een stadsdeel, een dorpsplein, een warenhuis en een buitengebied. Deze zeven afbeeldingen zijn de basis en komen in elk deel terug. Vanuit deze bais heeft Rotraut Susanne Berner heel veel gecreëerd, passend bij het seizoen maar er is ook (groei)ontwikkeling te zien. In de winter is het rondom de boerderij erg rustig, in de lente zien we diverse dieren buiten en in de herfst krijgt alles een warme gloed van warme tinten. In een stadsdeel zien we een school in aanbouw. We zien de bouwvakkers aan het werk tot de school klaar is. In de herfst wordt deze school feestelijk geopend met een grote lampionnenoptocht. In de stationshal zien we passagiers in – en uitstappen en goederentreinen voorbij komen. De platen worden vergeleken en zo wordt elke situatie in een seizoen intens beleefd.
Vier seizoenen en één nacht is een geweldig kijkboek. Gesprekken ontstaan, verhalen worden bedacht. Het prikkelt de fantasie en creativiteit. Elke klein detail in een prent lokt iets uit. Iedere keer wanneer je de prent bekijkt, valt een ander detail op en ontstaat er weer een nieuw gesprek of verhaal.
En dan ineens valt een oog op een personage en ontdekken we dat deze op de volgende prent ook is afgebeeld en op de daarop volgende ook. Deze wordt gevolgd en we beleven het avontuur door het te verwoorden.
De auteur heeft in ieder deel enkele personages voorin afgebeeld met een korte zin. Deze vertelt ons een boodschap, verklapt wat de persoon doet. Het prikkelt onze nieuwsgierigheid en we proberen zo snel mogelijk deze persoon te vinden. Zo heeft in de winter het meisje Ina een afspraakje in het park. Door haar pad te volgen, kijken we met haar rond. We vertellen de ene keer wat ze ziet, een andere keer hoe ze zich voelt. In de lente zien we Frederick met zijn bolderkar. Hij heeft heel wat te vervoeren. We ontdekken wat het zoal is. Het zorgt voor saamhorigheid waarbij de woordenschat wordt vergroot.
Elke plaat is kleurrijk en sfeervol. Het biedt inspiratie om een zoekopdracht te geven. Jonge kinderen vinden dit leuk en zijn trots wanneer ze de oplossing gevonden hebben. Door een omschrijving te geven, worden verbanden gelegd en ontwikkelen ze taalbegrip.
Vier seizoenen en één nacht stimuleert de taalontwikkeling. Een kijk – zoekboek voor vele uren plezier.

Meer recensies van Jufelsie

Als Jolenes helikopter crasht in Irak, moet ze terugkeren naar het huwelijk en gezin dat ze onder hoogspanning achterliet. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.