Stap de beroemde chocoladefabriek van Willie Wonka binnen...
Het verhaal Sjakie en de chocoladefabriek heeft in mijn jeugd indruk gemaakt. Wat had ik als kind graag een kijkje willen nemen in de snoepfabriek van Willie Wonka. Helaas was er in die tijd geen mogelijkheid om op zoek te gaan naar een GOUDEN toegangskaart. In het verhaal had Sjakie Stevens wel geluk. Hij vond de laatste GOUDEN ticket. Samen met opa Jakob stapte hij de fabriek binnen en beleefden ze samen een waanzinnig avontuur.
Sjakie en de chocoladefabriek, geschreven door Roald Dahl is het uitgangspunt voor Waar is Wonka?, een zoekboek vol magie!
Willie Wonka is DE chocolademaker ter wereld. Hij nodigt Sjakie en vier andere kinderen uit in zijn fantastische fabriek, maar telkens neemt hij de benen. In het boek ga je op zoek naar meneer Wonka. Daarnaast probeer je verschillende details o.a. de GOUDEN toegangskaarten, voorwerpen die zijn kwijtgeraakt of een van de Oempa-Loempa’s te vinden.
Waar is Wonka? is een fantastisch zoekboek voor kinderen vanaf vijf jaar. Zodra we het boek openen, maken we kennis met alle hoofdrolspelers van het verhaal. Wren McDonald heeft alle personen prachtig getekend en met een korte tekst lezen we wat over hun karakter en wat de band onderling is. Hierna volgt het verhaal, het avontuur van Sjakie begint. We bezoeken verschillende plekken en beginnen bij de fabriekspoort. Daarna lopen we door de stad, bezoeken een snoepwinkel, nemen een kijkje bij Sjakie thuis en stappen de fabriek binnen. Het verhaal wordt in enkele regels verteld en deze staan onder prachtige tekeningen, waarop van alles te ontdekken is. Je raakt niet uitgekeken en het verwondert ieder wat er op elke prent gebeurt. Er ontstaan leuke gesprekken, situaties worden opgemerkt en heel veel taal komt er aan te pas. We verbazen ons over details, we lachen en we zijn benieuwd naar wat er komen gaat. De woordenschat wordt flink uitgebreid. Natuurlijk willen we weten waar Willie Wonka op elke prent verstopt is. Soms is het flink zoeken omdat alles vrij klein getekend is. Gelukkig heeft hij duidelijke kenmerken: een hoge hoed, een roze slipjas en een gestreepte broek. Dat helpt ons goed op weg.
De fabriek is een groot paradijs voor lekkerbekken en we zien dat in elke ruimte hard wordt gewerkt. We ontmoeten de Oempa-Loempa’s en zien de eekhoorns hard aan het werk om de goede walnoten van de rotte te scheiden.
Bij elke illustratie staat een lijst met verschillende dingen, waar naar gezocht kan worden. Hebben we iets gevonden dan kunnen we dat aanvinken. Achterin het boek vinden we nogmaals deze lijst. Is er iemand ‘wanhopig’ omdat hij een detail niet kan vinden, dan staan voor hem achterin het boek de oplossingen.
De chocoladefabriek van Willie Wonka opent haar deuren,
en voor jou gaat er iets gebeuren.
Jij mag dit mooie boek openslaan,
en met Sjakie naar binnen gaan,
Kijken, speuren en turen in elke hoek
je bent uren zoet met Waar is Wonka? – een zoekboek!
De chocoladefabriek van Willie Wonka opent haar deuren,
en voor jou gaat er iets gebeuren.
Jij mag dit mooie boek openslaan,
en met Sjakie naar binnen gaan,
Kijken, speuren en turen in elke hoek
je bent uren zoet met Waar is Wonka? – een zoekboek!