Zo leer je kinderen alles eten!

Jufsoullie_leest 23 januari 2025
"OMA, WIJ LUSTEN DIT NIET!" Klinkt dit je bekend in de oren? Je krijgt iets voorgeschoteld dat je nog nooit hebt geproefd. Het ziet er vreemd uit, ruikt anders en voelt slijmerig aan. Zou jij het dan nog willen eten? In dit verhaal gaan de drie zusjes, Ayah, Neah en Avah op bezoek bij hun oma en krijgen ze haar beroemde fufu met okrasoep te eten. Ze willen het niet eten, maar oma heeft een slimme oplossing. Ze roept de hulp in van de Boelabas.

"Boelabas, Boelabas, bedi wo soep!
Boelabas, bra behu, mi. Ik roep!
Boelabas, bra, niemand wil eten...
Maar jij zal wel de oplossing weten!"

Wanneer de Boelabas verschijnt, worden de meisjes meegetrokken in de soep. Ze leren alles over de ingrediƫnten die erin zitten. Ze mogen ruiken, voelen en proeven. Het wordt een groot avontuur. Zal de Boelabas erin slagen om de meisjes aan het eten te krijgen?

20250117_113704jpg
Nancy Bosmans heeft het verhaal van De Boelabas geweldig geschreven. Het is zo herkenbaar. Veel ouders zullen na het voorlezen van dit verhaal de Boelabas willen oproepen. De tekst is groot geschreven, waardoor het gemakkelijk is om voor te lezen in de kring. Tijdens het lezen krijgen kinderen een inkijkje in Ghana en maken ze op een speelse manier kennis met een andere cultuur.

De illustraties van Lisa van Winsen zijn warm en kleurrijk. De emoties spatten van de bladzijden! Het is fijn dat de Boelabas er vriendelijk uitziet, wat het een feest maakt om te ontdekken waar ze allemaal heen gaan en wat ze allemaal ontdekken. Het is een vrolijk verhaal met meerdere boodschappen.

Het is misschien leuk om bij de toko wat verschillende kruiden en gerechten te halen, zodat de kinderen deze kunnen proeven. Laat de Boelabas maar de klas inkomen!

Via deze link kun je een werkblad downloaden om een proefdoos te maken. En achterin het boek vind je het recept van de fufu met okrasoep.

Meer recensies van Jufsoullie_leest