Dit boek moet iedere leerkracht van groep 8 voorlezen!

Jufsoullie_leest 23 januari 2025
Het boek begint met een indringend bericht van Enne:

'Loop niet rond met een geheim dat je vanbinnen stukmaakt. Je gaat het niet volhouden. Kijk maar naar mij.'

Enne zit in de brugklas en worstelt met het contact met haar klasgenoten. Na jaren van pesten op de basisschool hoopt ze dat het nu anders zal zijn. Ze doet haar uiterste best om erbij te horen. Wanneer de populaire Kim haar benadert, denkt Enne dat dit haar kans is, maar het pesten neemt alleen maar toe. Niet alleen Kim en haar vriendinnen, maar ook Jonathan, de zoon van de gymdocent, maken haar leven moeilijk. Enne besluit wraak te nemen en stuurt een bericht naar het expose-account (het roddelaccount) van de school. Vanaf dat moment zijn de problemen niet meer te overzien. Eenmaal begonnen met liegen, is er geen weg terug.

20250121_135159jpg
Het boek heeft een bijzondere indeling, waarbij je tijdens het lezen af en toe een dagboekfragment van Enne tegenkomt. De hoofdstukken zijn kort en bondig, wat het toegankelijk maakt voor de jeugd van nu. Lysette van Geel sluit naadloos aan bij de belevingswereld van kinderen vandaag de dag. De klassengroepsapp, skippen, eyeroll, enz. De taal en situaties zijn erg herkenbaar.

Aanvankelijk vond ik de omslag niet erg aantrekkelijk. Wat betekent "hvj"? Dat vroeg ik me tijdens het lezen vaak af, totdat ik bij een dagboekfragment van Enne kwam en ze afsloot met "hvj". Dat moment kwam echt binnen en zorgde ervoor dat ik de omslag beter ging waarderen.

De rol van de conciƫrge is ook interessant. Hij ziet Enne en geeft haar waardevolle tips. Een van zijn adviezen wil ik graag delen:

"Ik weet hoe het is om op de middelbare school je weg te moeten vinden. Het is nogal een wilde rit zonder veiligheidsgordels, voor sommigen. Dus af en toe deel ik wat veiligheidsgordels uit."

Dit verhaal zou in iedere groep acht voorgelezen moeten worden. Het boek biedt veel stof tot nadenken en is ideaal om na elk hoofdstuk in gesprek te gaan. Hoe had Enne dit kunnen oplossen? Welke problemen komen er nog meer voor? Waarom laat Enne dit gedrag zien? En waarom maken de klasgenoten deze keuzes?

Daarnaast helpt het boek leerlingen om de gevolgen van pesten en liegen beter te begrijpen. Dit maakt "hvj" niet alleen een boeiend verhaal, maar ook een waardevol leermiddel.

Meer recensies van Jufsoullie_leest