Elk zijn talent
Elk zijn talent. Iedereen blinkt wel uit in iets wat men goed kan. Heb je nog niet gevonden wat, dan komt er zeker wel nog iets aan het licht waar jij geen enkel idee van had dat je dit ook een talent kan noemen.
Bij Wout en Maud is dit hoofdzakelijk voetbal.
Toen ik de kans kreeg om met deze blogtour mee te doen, zei ik volmondig : ja ! Een nieuwe reeks voor kinderen over voetbal. Daar kan ik in mijn klas wel wat mee. Als die reeks dan nog bedacht is door gewezen profvoetballers met thema’s zoals diversiteit, inclusiviteit en homo-acceptatie. Dan was er helemaal geen twijfel meer. Deze boeken zijn inzetbaar bij lezen, taal, maar ook tijdens mijn lessen mens en maatschappij kan ik aan boekpromotie doen met deze reeks. Maar ook de titel gebruikte ik al als aanzet voor mijn lessen spelling bij de au of ou woorden.
Wout en Maud in de aanval is geschreven door @rickmeijer . De auteur van onder andere : “Ik ben echt niet bang”, “Pingwing” en “Autemnville” Drie boeken die ik met heel veel plezier gelezen heb. Ook deze keer heeft hij me totaal NIET ontgoocheld. Zijn filmische schrijfstijl neemt je volledig mee in het verhaal. De korte hoofdstukken doen je snel doorheen het verhaal verdwijnen. En in no time heb je het boek dan ook uit. Je herkent heel veel en dat zullen de kinderen ook wel ondervinden . Hun dromen zullen ze werkelijkheid zien worden. De lijn tussen fantasie en werkelijkheid ligt dicht bij elkaar. Thema’s zoals racisme, homoseksualiteit worden niet uit de weg gegaan. Ze leren de kinderen ermee omgaan. Ze leren hen inzien waar de grenzen liggen en wat getolereerd wordt en wat niet. Na het lezen zullen sommigen met vragen zitten, dus een mooie aanleiding tot gesprekken kan dit verhaal als gevolg hebben.
Ook de illustraties geven heel wat meer mee dan gewoon een aanvulling aan de tekst. Deze prachtige tekeningen zijn gemaakt door Lieve Merlijn van Eijden en brengen belangrijke items extra in beeld.
De hoofdpersonages in de serie zijn de echte kindversies van Wout Brama en Maud Roetgering. Zo werden ook de tekeningen van hen gemaakt via kindfoto’s van de profvoetballers.
Deel één : Het geheim van de trainer is geschreven door auteurAnnemarie van der Eem. Een schrijfster van wie ik nog geen boek gelezen heb. Maar na dit verhaal ga ik zeker op zoek naar haar andere boeken. Ze heeft me nieuwsgierig gemaakt.
Ik heb zo genoten van dit verhaal en de kinderen in de klas hebben al een beurtrol in het leven geroepen, wie wanneer de hardcovers zullen lezen. Een schot in de roos … nee nee een schot in het doel.
Ik hoop dan ook dat dit niet bij die twee verhalen blijft. Hier kan je zoveel meer mee!
Bij Wout en Maud is dit hoofdzakelijk voetbal.