Je bent niet alleen

Marloes de Vries heeft met Kinderen krijgen is optioneel weer een grappig, maar toch ook serieus boek geschreven.

Ze schreef (en illustreerde) eerder al Volwassen worden is optioneel, dat is voor een breder publiek.

Het boek is opgebouwd uit meerdere delen, onder andere: omgaan met je omgeving en je leven inrichten zonder kinderen. Marloes omschrijft het erg luchtig, waardoor het vlot leest en ze voegt aan elk hoofdstuk ervaringen toe. Het hoofdstuk 109 redenen om geen kinderen te willen, vond ik erg sterk, herkenbaar en hilarisch. Ik licht wat uit.

- een kind kost gemiddeld 110.940 euro
- je hebt geen last van bijvoorbeeld een totaalraptuur
- je hebt minder last van overprikkeling
- je kunt in de supermarkt over een krijsend kind heenstappen
- je kunt snoepen wanneer je wilt

Er staan dus nog veel meer (serieuze) redenen op de lijst en bijna allemaal erg herkenbaar voor mij. Overigens kun je ook zonder kinderen over speelgoed struikelen... katten...

1 op de 5 vrouwen in Nederland is kinderloos, daarvan is 60% dat vrijwillig. In Belgiƫ heeft 15% van de vrouwen geen kinderen. Je bent dus niet alleen.

Dat vond ik de belangrijkste boodschap van het boek: je bent niet alleen. En ja, je mag zeker van gedachten veranderen, niemand houdt je tegen.

Als je graag voor iemand wil zorgen, maar geen eigen kinderen wil, zijn er tal van opties. In de zorg, in het onderwijs en bij de kinderopvang (vast ook meer plekken). Je zorgt dan voor kinderen die al bestaan.

Eerder las ik Echte vrouwen krijgen een kind, maar vond deze beter bij mij passen.

Bedankt voor het opsturen van dit boek @blossombooks & @marloesdevee

Meer recensies van Jufwillemijnopallstars