Mooi aanrader als Historisch Roman

Juliebooksss 03 september 2024
Ik zie je aan de overkant – Brenda Meuleman

Waar gaat het boek over:
Nijmegen, september 1944. Moeder Antonia, de verloskundige die door de stad reist, en zussen Claar en Hanna, met hun eigen vorm van verzet, vormen een onverbrekelijke eenheid. Maar wanneer Antonia een Joods jongetje in huis neemt, worden de grenzen van hun verbond op de proef gesteld.

Terwijl de spanning stijgt, volgen we de Amerikaanse parachutist Walter in de kolkende chaos van Operatie Market Garden. Zijn gevangenneming door meedogenloze SS’ers na een vuurgevecht in het hart van Nijmegen zet een reeks gebeurtenissen in gang die de levens van deze personages op een cruciaal kruispunt brengen. De samensmelting van hun verhalen op de dag van de bevrijding onthult een aangrijpend en meeslepend epos van doorzettingsvermogen en menselijke veerkracht.

Wat ik ervan vond:
Het boek wordt vanuit 4 perspectieven verteld, vanuit Antonia, Claar, hanna en de Amerikaanse parachutist Walter. Het is interessant om het verhaal vanuit meerdere kanten te lezen, zodat je een compleet beeld krijgt van de situatie in de oorlog en het verzet. Om de zoveel hoofdstukken is er een pagina met een datum, om je te laten weten hoeveel dagen je bent tot operatie Market Garden.

De schrijfstijl is fijn om te lezen, waardoor je snel door de hoofdstukken gaat ondanks de indrukwekkende onderwerpen in de oorlog. De wreedheden die Claar moet ondergaan, hoe Hanna zich inzet als verpleegkundige in het ziekenhuis, Antonia die de stad door moet voor bevallingen als verloskundige en hoe Walter zich als Amerikaanse soldaat inzet om te helpen Nederland te bevrijden.

Het einde van het boek (nog niet het einde van de oorlog) was ook heel indrukwekkend. Niet altijd alles eindigt mooi, niet altijd is er goed nieuws. Al met al een mooi geschreven boek over Market Garden en de Tweede Wereldoorlog.

Dankjewel @lsuitgeverij dat ik dit boek mocht lezen!

Meer recensies van Juliebooksss