Hebban recensie

Laat je lekker verrassen

Jurgen Joosten 06 februari 2007
Misdaadauteur Jac. Toes en schrijver Arnold Jansen op de Haar schreven gedurende het WK voetbal dagelijks voor dagblad De Gelderlander een aflevering van de misdaadfeuilleton De twaalfde man. De lezers van De Gelderlander konden zelf mee beslissen over de ontwikkeling van de plotlijnen, de verhouding tussen de hoofdpersonen en de betekenis van de onderzoeksgegevens. En niet dat het negatief bedoeld is, maar dat is ook te merken. Waar het verhaal begint met een mogelijke terroristische aanslag op de A50 nabij Arnhem, draait het verhaal gauw om de moord op de bekende criminoloog Bosselaar, om later weer terug te keren naar terroristische aanslagen. De auteurs moeten zich in de moeilijkste bochten wringen om toch nog een logisch verhaal te maken. En de lezers van De Gelderlander hebben het hun niet gemakkelijk gemaakt. De hoofdrolspelers (rechercheur Manzo Gorzak en rechtenstudente Heleen Akkerslag) worden van hot naar her geslingerd, niet alleen privé, maar ook tijdens het verhaal. Toch weten de auteurs aan het eind van het boek (lees de feuilleton) alle losse draadjes samen te laten komen tot een sluitend eind.
Rekening houdend met het doel van dit boek, kan ik kort zijn; het is een goed verhaal. Maar zou ik het beoordelen als misdaadroman, dan zou ik zeggen dat het soms net iets te ver gezocht is, de karakters te vlak zijn en dat er wel erg veel rare plotwissels in zitten. Ondanks deze bedenkingen hebben de beide auteurs iets unieks gedaan, ze hebben een boek van 157 pagina's geschreven dat goed te lezen is. Maar als boek is het uit z'n verband gehaald. Het is een feuilleton geweest die in de periode van 6 juni tot 10 juli in de vorm van korte hoofdstukken op de achterkant van de WK-bijlage van De Gelderlander heeft gestaan. En eigenlijk is het nog steeds een feuilleton.
De inhoud van het boek valt kort samen te vatten in een paar woorden: dreiging, moord, aanslag, angst en .... (je weet nooit waar het verhaal heen gaat). Laat je tijdens het lezen in die paar uur lekker verrassen.
Tot slot nog een paar kleine opmerkingen: de titel De twaalfde man is een hele goede vondst, het verwijst niet alleen naar de terroristische aanslag van 11 september, maar ook naar het WK, waar de supporters vaak de twaalfde man worden genoemd. Verder is het boek De twaalfde man één van de weinig geïllustreerde misdaadromans waarin heel mooie sfeerfoto's van Cees Mooij zijn opgenomen.

Meer recensies van Jurgen Joosten

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur