Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Menselijk, schrijnend en aangrijpend

JuulWrites 19 november 2023
Verhalen over kinderen en oorlog raken bij mij altijd een gevoelige snaar. Daarbij hadden wij vroeger zelf Joodse buren, die op een totaal absurde manier de oorlog hadden overleefd. Maar daarover een andere keer.

Het verhaal wordt aanvankelijk verteld vanuit het perspectief van Josefien, moeder van een groot katholiek gezin in Amsterdam, en begint midden in de oorlog, 1942-1943, met een even simpel als levensbepalend incident: Een Joodse vrouw vraagt Josefien om voor haar kind te zorgen. Josefien die aan de veiligheid van haar eigen gezin denkt, weigert, maar zal zich daar de rest van haar leven schuldig over voelen.
In de jaren vijftig verschuift dat perspectief gaandeweg naar Lise, de dochter van Josefien. In de moeizame interactie - Lise is dan inmiddels een tiener op de middelbare school - die toch al inherent is aan moeder-dochter-relaties, zien we de worsteling van beiden met dit onuitgesproken geheim. Een last die alleen maar zwaarder wordt als Josefien overlijdt, de vader niet in staat blijkt het grote gezin bij elkaar te houden, en Lise haar eerste, pijnlijke, liefde beleeft.

Maria Boonzaaijer weet veel elementen op een soepele en natuurlijke wijze bij elkaar te brengen. Deels vanuit persoonlijke ervaring, deels vanuit een scherpe waarneming van de periode en omgeving waarin ze zelf is opgegroeid - inclusief haar bekendheid met de toneelwereld -, en deels vanuit een groot inlevingsvermogen en een oprechte interesse in de levens van anderen.
Maria beschrijft even geloofwaardig de gevoelswereld van de opgroeiende Lise, als van de afgetobde moeder, en de vader die machteloos vastzit in de gewoontes en verhoudingen van zijn tijd. Kritisch, maar ook meedogend en zonder verwijt.

Tel daarbij op een creatieve geest en een zeer prettige schrijfstijl en je hebt een boek dat van de eerste tot de laatste bladzijde blijft boeien. Uiteraard vanwege de grote dramatiek van oorlog en Holocaust die hier in gezinsformaat wordt verteld en daardoor aangrijpend invoelbaar wordt; en vanwege de vele gewone, alledaagse details die, op een klein missertje na, goed zijn gekozen en geplaatst.

Dat het vertelperspectief in deel 4 ineens verspringt van de derde naar de eerste persoon, is een switch die mij verraste en die ik zelf als schrijver niet snel zou maken. Toch zorgt die ik-vorm wel voor een intimiteit waarin hoofdpersoon Lise kan terugkijken op het gebeurde, en kunnen er in de laatste - ontroerende - scènes een paar cruciale onthullingen worden gedaan. Waarover ik uiteraard niets ga verklappen.

‘Joodse buren’ krijgt van mij vier mooie, stralende sterren.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van JuulWrites

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur