Het amusement, Brecht Evens

JZEFBCNEZ 15 mei 2024
Het boek ‘Het amusement’ van Brecht Evens is gebaseerd op Brecht zijn eigen leven. Het boek is geïnspireerd op zijn eigen ervaringen met psychoses en depressies. Het amusement’ heeft 3 hoofdpersonages. Rodolphe, Jona en Victoria. Ze dwalen rond in een onbekende stad, “een stad die evolueert maar tegelijk herkenbaar is uit zijn andere werken”. De drie personages worden in het begin van het boek apart voorgesteld, maar later overlappen hun levens elkaar. Ze delen hetzelfde gevoel. Pijn. Door de kleurrijke tekeningen lijkt het boek vrolijk, maar door de tekst word duidelijk dat de personages, ook al zijn ze bij hun vrienden, in discotheken of op feesten, hun steeds eenzaam voelen. Het is een terneergeslagen boek met heel wat ironie, seksualiteit en gevoelige taal. Doorheen het hele boek worden de gebeurtenissen benadrukt door de gedetailleerde en betekenis volle illustraties.

In mijn opinie is het een apart verhaal waarbij je telkens de betekenis achter de verhaallijn moet zoeken. Doordat de tekst en de tekeningen vaak door elkaar liepen was het erg vervelend om te lezen en was het niet altijd duidelijk wie er aan het woord was, maar doordat het boek gebaseerd is op Evens zijn eigen en eerlijke gevoelens was ik toch geïnteresseerd om verder te lezen. Door de overvloed van kleurrijke illustraties en teksten word het soms wat onoverzichtelijk en is er geen begin of einde aan. Ik zie deze graphic novel niet als een boek, maar als een kunstwerk waarin Evens zijn passie heeft gestoken. De graphic novel telt 336 pagina’s. Naar mijn gedacht waren dit er honderd te veel. Na even lezen werd het wat langdradig omdat het niet een doorlopend verhaal is. Ik moest mezelf worstelen om door de lezen. De personages waren ook zeer vlak en persoonlijk hou ik meer van volle karakters. Het einde vond ik ook zeer onduidelijk en had er spijt van dat ik mijn tijd in een boek heb gestoken waarvan ik het einde niet begrijp. Een heel positief aspect aan het boek waren vooral de illustraties. De kleuren werden prachtig gecombineerd en de personages waren zowel realistisch als onrealistisch.

Ik zou dit boek zelf niet aanraden, maar als je van een lees-en kijkervaring houdt die je toch wat aan het denken zet is het misschien toch iets voor jou.