Geweldig, realistisch boek!

kamielS 12 december 2022
Montyn
Dirk Ayelt Kooiman
Boekrecensie van Kamiel S.

De laatste 2 weken ben ik begonnen met het lezen van het boek Montyn, dit boek gaat over een jongen, Montyn. Montyn groeide op in het dorpje Oudewater, zijn ouders waren heel streng calvinistisch. Dit zorgde ervoor dat Montyn erg angstig was voor de hel. Als Montyn 15 is, breekt de tweede wereldoorlog uit. Hij doet op dat moment al saai werk, daardoor meld hij in 1943 zich aan voor de jeugdstorm. Hierdoor gaat hij met een vriend voor een paar maanden naar een weersportkamp in Oostenrijk. Dit vond hij zo leuk, dat hij gelijk door ging naar andere kampen. Hierna moet hij werken in een fabriek, dit vind hij niet leuk, dus sluit hij zich aan bij de Duitse marine. Montyn word uitgezonden naar verschillende missies op zee. Hierbij word zijn schip 2 keer getorpedeerd, waarbij 1 van de twee keren, hij een traumatische gebeurtenis plaats vind. Ook hij raakt hier zwaar gewond en besluit terug te gaan naar zijn eigen dorp. Toen hij bij Oudewater aankwam, voelde hij zich niet thuis. Hij word aangehouden doordat hij gevochten heeft voor de Duitsers en word gevangen genomen. Na zijn straf, gaat hij naar Vietnam. Hier voelt hij zich op zijn gemak, waarbij hij een nieuw leven start. Hij heeft erg veel trauma opgelopen tijdens de oorlog, die hij met het schrijven van dit verhaal probeert te verwerken.

Ik vind het een erg goed boek, door meerdere redenen. In het boek word geschreven in het ik-perspectief, waarbij je in de mening en de emoties meespeelt van de hoofdpersoon. Montyn word meegesleept in het Duitse leger, maar hij weet zelf niks over concentratie kampen en over hoe ze joden behandelen. In dit boek word dus ook eindelijk een keer de kant van de Duitsers verteld. Ook vind ik het mooi dat hij het verhaal verteld heeft, om zijn psychische problemen te verhelpen. Hierdoor is het een heel eerlijk en waargebeurd verhaal. De verhalen van de Duitsers hebben een grote indruk op me gemaakt en daarbij heb ik ook een ander beeld van de Duitsers in de tweede wereldoorlog gekregen. Ik vind dit zo’n realistisch en mooi boek, waarbij ik zin heb om het verder te lezen, dat ik het boek een 8 geef.