Hebban recensie

Actuele pageturner

Kamila Straatsburg 16 juni 2021 Hebban Recensent

De nieuwe dood is de derde thriller waarin Corine Hartman gebruikmaakt van haar personage, Faye van Laar, een borderliner met gevoel en intuïtie voor het oplossen van misdaden en geheimen. Hartman, door vele lezers bestempeld als de Nederlandse Queen of Crime, heeft in 2007 de aandacht van het thrillerminnend publiek gekregen met haar debuut Schone kunsten. Ze heeft voor haar werken vijf nominaties voor de Gouden Strop gekregen en twee Hebban Awards ontvangen.

In haar laatste drie thrillers (Een duister pad, In vrije val, De nieuwe dood), heeft ze Faye van Laar geïntroduceerd als hoofdprotagoniste, een ingewikkeld en gelaagd personage met een psychische stoornis die haar echter niet belemmert om de menselijke beweegredenen tot misdaad te doorgronden. De nieuwe dood is het meest recent verschenen deel in de 'Faye van Laar'-trilogie en ook al is het boek zelfstandig goed te lezen, het lezen van de voorgaande twee delen maakt het voor de lezer eenvoudiger om Faye, haar verblijf in psychiatrische inrichting Groot Loenen, haar medepatiënten en motivaties beter te begrijpen en te waarderen.

In De nieuwe dood wordt Groot Loenen door professor Max Harris bestempeld tot een proefobject. Hij heeft een veelomvattend plan ontwikkeld met werkelijk baanbrekende ideeën om de bedreigde toekomst van mensheid te redden. Zijn vergaande en vernieuwende theorieën over leven, gezondheid en de dood, krijgen stevig grip op Faye en haar medepatiënten. Maar mogelijk zijn de beweegredenen van de professor niet helemaal onbaatzuchtig en zuiver en is er meer aan de hand dan het op het eerste gezicht lijkt. En misschien is de goede professor een oplichter en een charlatan die op zoek is naar heel iets anders dan het redden van de mensheid. Samen met haar medepatiënte Lisa laat Faye zich meetrekken in een web van gebeurtenissen die leiden naar een onthutsende ontknoping.

Zoals in voorgaand werk van Hartman, is ook De nieuwe dood vanaf de eerste pagina snel en spannend geschreven. Haar schrijfstijl is boeiend en toegankelijk. Faye van Laar is een aandoenlijk personage waar de lezer zich snel zeer betrokken bij voelt. Leuk aan het lezen van alle drie de delen is dat de lezer getuige wordt gemaakt van persoonlijke groei en ontwikkeling van Faye. In De nieuwe dood komt als een extraatje er bovenop dat een stukje van het verleden van Faye wordt onthuld waardoor het begrip voor haar en de betrokkenheid met haar nog groter wordt.

Tijdens het lezen wordt men een aantal keren op een verkeerd spoor gezet met onverwachte omwentelingen en ook het einde is zowel verrassend als onstuimig. Behalve een spannende thriller heeft Hartman ook een boek geschreven waarin een aantal belangrijke vragen, waar de mensheid zich al sinds het begin van tijden mee bezighoudt, aan bod komt, vragen over leven, toekomst, het klimaat, de ouderen, de gezondheid en de kosten die betaald moeten worden voor de zorg. Een poging tot het beantwoorden van deze zeer beladen en moeilijke vragen zoals de macht van de farmaceutische industrie, de toekomstige aanpak van 'dor hout'-ouderen, maakt De nieuwe dood tot een bijzonder actuele pageturner.

Meer recensies van Kamila Straatsburg

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!