Hebban recensie

De Supperclub, een eetclub vol softe stuurloze millennials

Kamila Straatsburg 17 september 2020 Hebban Recensent

Op de omslag van De Supperclub, het boek van Lara Williams, prijkt trots: '...leest als een vrouwelijke tegenhanger van Fight Club.' Tenminste, volgens de recensenten van The Guardian. Zo’n uitspraak wekt voldoende nieuwsgierigheid op om onmiddellijk beginnen met het lezen. Williams debuteert met De Supperclub, waar ze in 2019 de 'Not the Booker Prize' mee won. De roman is zeer verdienstelijk en in mooie, afstandelijke taal vertaald naar het Nederlands door Lidwien Biekmann.

De lezer ontmoet de negenentwintigjarige, Engelse Roberta (hoezo coming-of-age roman? De weg naar de volwassenheid mag tegen je dertigste al wel grotendeels afgelegd zijn), een jonge vrouw met een serieus beschadigd zelfbeeld. Vastgelopen in een weinig opwindende, maar ook weinig eisende baan en dito relatie, lijkt het leven van Roberta een saaie sleur van repeterende bezigheden te zijn zonder vooruitzicht op iets anders.

Het hoofdpersonage heeft een apathisch, sterk egocentrisch gerichte levenshouding, ze heeft weinig zelfvertrouwen, laat zich makkelijk manipuleren en komt nooit voor zichzelf op. Ook in haar relaties is ze heel passief en onderdanig en probeert ze voortdurend bij haar partner in smaak te vallen, waarbij ze op kinderlijke wijze steeds op zoek is naar bewondering, goedkeuring, liefde. Ze wordt op de universiteit aangerand door haar eerste seksuele partner en ook dat laat ze ogenschijnlijk onbewogen over zich heen gaan. Maar in haar binnenste kolkt en borrelt het van onverwerkte en ongeuite frustraties, pijn en verdriet.

In haar leven komt een plotselinge verandering wanneer ze de excentrieke stagiaire Stevie ontmoet. Op zoek naar een manier om hun levens meer betekenis te geven, richten ze samen de Supperclub op, een geheim genootschap voor beschadigde vrouwen die zich geen raad weten met hun leven. De leden van Supperclub breken in op diverse locaties en feesten de hele nacht door gekleed in bizarre gewaden, met volop drank, overdadig eten, drugsgebruik, ontblote lijven en overmatig kotsen.

Roberta, wiens talent verdienstelijk koken is, kookt voor de dames maaltijden van Gargantueske proporties. Pikant detail is dat de meeste maaltijden worden samengesteld uit ingrediënten die worden gevonden in de afvalcontainers van grote supermarkten en restaurants tijdens dumpster diving-acties. Door zich stelselmatig te overeten, krijgen de dames steeds meer voluptueuze proporties. Door meer gewicht en meer lichaam hopen ze ook meer plaats in te nemen op de wereld.

Het verhaal van Roberta wordt verteld in twee tijdlijnen, een in het verleden, tijdens haar universitaire studie en een in het heden. Dit maakt het enigszins makkelijker om de beweegredenen van Roberta te begrijpen, al zal haar passieve slachtofferrol voor veel lezers echt een ver-van-mijn-bed-show zijn. De schrijfstijl van Williams is helder, accuraat en prettig om te lezen. De achtergrondinformatie over het bereiden van een aantal gerechten heeft een warmte wat de rest van het boek absoluut mist en al lezend wenst men dat De Supperclub een leuk en origineel kookboek was geworden.

De Supperclub probeert een feministisch roman te zijn. De vrouwen willen een plaats in de patriarchale maatschappij veroveren door een manifest op te stellen. Helaas komt het zogenaamde feministische idee niet voorbij overeten, drugs en vernielingen. Misschien zijn de vrouwen in het boek te beschadigd om iets van belang te bedenken, om echt iets te gaan betekenen in het patriarchale leven van vandaag. Het is echter ook niet duidelijk of de mannen de boel wel onder controle hebben. De mannelijke protagonisten zijn namelijk evenzeer de weg kwijt als hun vrouwelijke tegenhangers.

Elke personage in het roman is beschadigd, onzeker, vol met frustraties, fobieën en onderdrukte verlangens. Niet een van hen maakt werkelijk iets van haar of zijn leven. Onwillekeurig dringen zich alle vervelende meningen over de millennials aan de lezer op: softe, vanille sneeuwvlokjes, stuurloos ronddraaiend in het wind. Egocentrisch, zwak, zeurderig, passief lijdend. De lezer die zich door de kleine 400 pagina’s heen worstelt in afwachting van een spectaculair, alles verhelderend einde, komt er bedrogen uit.

De Supperclub mist in het geheel het feministische doel en laat de lezer met een wrange nasmaak achter: als we gaan geloven dat de wereld massaal bevolkt is door vrouwen zoals de Supperclub-leden, dan wordt het een onmenselijk zware opgave om in deze wereld te leven. Gelukkig zijn er volop actieve, sterke, slimme en vol in het leven staande mooie vrouwen die het patriarchaat op een veel adequatere manier, en met resultaat, bestrijden.

Meer recensies van Kamila Straatsburg

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!