Filmisch, sfeervol en beeldend
Het is lang geleden sinds Per Wahlöö en Maj Sjöwall als (zo ongeveer) het enige noemenswaardige Zweedse thrillerschrijversduo de bestsellerlijsten haalde. Inmiddels is de Scandinavische thriller een alom bekend begrip geworden en er gaat bijna geen maand voorbij zonder dat er een Scandinavische naam op de bestsellerlijsten prijkt.
Een nieuw schrijversduo aan de horizon van de in Nederland vertaalde Scandinavische thrillers, Peter Mohlin en Peter Nyström, zijn twee vrienden die samen zijn opgegroeid in een klein, Zweeds dorpje. Altijd al geïnteresseerd in het auteurschap schreven ze hun eerste boek al op tienjarige leeftijd. Ze hebben voornamelijk gewerkt als scenarioschrijvers voor film en televisie en hebben nu voor de eerste keer gezamenlijk een thriller geschreven. Hun hoofdpersonage is voormalig FBI-infiltrant John Adderley, van wie de lezers vast nog meer gaan vernemen. Het boek Het laatste leven is de winnaar van de Zweedse Crimetime Award voor het beste thrillerdebuut van het jaar.
John Adderley wordt wakker in een ziekenhuis in Baltimore, met een paar schotwonden die zijn vitale organen maar net gemist hebben. Hij was bezig een drugskartel te infiltreren, wat mislukt is. John beseft dat zijn leven gevaar loopt en dat het verstandig zou zijn een tijdje te verdwijnen. Zijn superieuren zorgen voor een nieuwe identiteit en John vertrekt naar geboorteland Zweden, waar hij deel gaat uitmaken van een coldcaseteam dat onder andere werkt aan de tien jaar oude vermissingszaak van het tienermeisje Emelie.
De zaak van Emelie is ondanks diverse aanwijzingen en mogelijke verdachten een onopgelost mysterie gebleven, en John gaat doortastend te werk om hier helderheid in te krijgen. Tijdens het lezen van het verhaal ontvouwen zich voor de lezer diverse inzichten – die van John, maar ook van de vader van de verdwenen Emelie. Belangrijk is het politiedossier van tien jaar terug, waardoor de lezer de kans krijgt om het verhaal beter te leren kennen en daardoor ook beter begrijpen.
Het laatste leven is toegankelijk en beeldend geschreven, de lezer komt snel in het verhaal en wil graag verder. Zeker het eerste gedeelte van het boek is spannend en interessant, geschreven met betrokkenheid en humor. De plot is op zich niet bijster verrassend of origineel; naarmate het onderzoek vordert, verliest het ietwat aan snelheid en daardoor ook aan spanning.
Gelukkig lukt het de schrijvers om de draad op te pakken en wordt het boek voor de ontknoping weer snel en spannend. Een aantal verrassende wendingen en het vlotte, sympathieke personage van John Adderley – die met een voet in zijn Amerikaanse gewoontes en overtuigingen blijft steken, en met de andere stevig verankerd staat in zijn Zweedse afkomst – zorgen ervoor dat Het laatste leven interessant blijft. Het wordt duidelijk gemaakt dat het personage van John Adderley een terugkerend fenomeen gaat worden, en dat zal voor de vele lezers van dit verdienstelijke debuut fijn nieuws zijn.
Het laatste leven is een boek dat de schrijverservaring van het duo duidelijk laat zien. Met name door hun televisie-en filmachtergrond zijn ze er in geslaagd om zeer filmisch, sfeervol en beeldend te schrijven. De spanningsboog en originaliteit van het verhaal zijn niet overal even consequent, maar desalniettemin is Het laatste leven een fijn en onderhoudend debuut om van te genieten. Het boek werd vertaald door Corry van Bree.
Reageer op deze recensie