Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Belerend, onbeduidend en vol met clichés

Kamila Straatsburg 14 december 2021 Hebban Recensent

Petra Vollinga heeft als tekstschrijver menig artikel voor Cosmopolitan, Marie Claire, Flow en Ouders van nu geschreven. Ze werkt als copywriter voor diverse reclamebureaus en ze is de auteur van een rijtje feelgoodromans over vrouwen en hun perikelen in het dagelijks leven. In Wat zou Dolly doen? delen drie vrouwen een gezamenlijke hobby, een countryzanggroep en countrymuziek, met name die van Dolly Parton. Daarnaast hebben ze alledrie problemen in hun dagelijks leven, met partner, met geld, met gezondheid, promiscuïteit en een niet verwerkt verlies.

Gonny is bevroren in haar huishoudelijk bestaan, zonder ambitie, zonder vooruitzichten, een sloofje voor een onophoudelijke berg aan eisen van haar man en kinderen die ze lusteloos uitvoert. Betteke is een advocate die non-stop aan het werk is, zonder privéleven, verslaafd aan superfoods en hardlopen. Karlijn is een kroegtijger van middelbare leeftijd die na de sluitingstijd naar huis gaat met telkens een verovering van de helft van haar leeftijd. Deze drie dames winnen tijdens een wedstrijd de hoofdprijs: een volledig verzorgd roadtrip van twee weken naar Amerika met als kers op het slagroomtaart de ontmoeting met de one and only Dolly Parton. De eerste ongeveer 130 pagina’s van Wat zou Dolly doen? zijn vlot en beloven een rechttoe rechtaan feelgoodverhaal, vrolijk en ongecompliceerd.

Helaas verandert na aankomst van de dames in Amerika de toonzetting van vrolijk onbeduidend naar irritant belerend met een overvloed aan politiek correcte aanwijzingen. In plaats dat de dames onbekommerd genieten van hun roadtrip in een enorme roze Cadillac, gaan ze zich ergeren aan de leefomstandigheden in Amerika. Alles valt zo ongeveer tegen, van het ontbijtbuffet in hun verblijf (‘...vet, veel, zoet en de koolhydraten springen je tegemoet. Zompige donuts en oud geworden roerei stonden er uitgestald als de achtste wereldwonder...’) tot de supermarkt waar je ‘een vergrootglas moet meenemen om het hoekje met verse groenten en fruit te zoeken. Geen wonder dat obesitas de spuigaten uitloopt hier’.

En zo gaat het verder en verder, service overal is waardeloos, alles is kitsch en valt tegen, plastic tafeltjes in de diner zijn Amerikaans “gezellig”, Graceland is een voorbeeld van wansmaak, arme Elvis ‘was een doorgesnoven, dikke, ongezonde, verlepte en verslaafde zanger die geen noot meer kon zingen aan het eind van zijn leven.’

Is zoiets echt nodig? Het is vaak interessant voor de lezer wanneer de meningen en overtuigingen van de schrijver via de mond van de personages duidelijk worden, maar dan moet het zinvol zijn en structureel iets bijdragen aan het verhaal. Dat is in Wat zou Dolly doen? niet het geval. Bij een aantal beschrijvingen kan de lezer zich zelfs oprecht afvragen of de schrijfster ooit een voet in Amerika heeft gezet en zowel, welke ongelooflijk frustrerende ervaring ze heeft meegemaakt om er zo naar en beledigend over te schrijven? En dat terwijl haar heldinnen nota bene de grootste fans zijn van de 'American way of life' en zich tijdens hun roadtrip gelukkig en vrij voelen. Vollinga heeft een simpele schrijfstijl, de hoofdstukken zijn kort, de personages vlak en weinig origineel, het geheel staat bol van clichés en wagenwijde open deuren, nergens wordt ook maar iets verwacht van het denkvermogen van de lezer.

Tijdens de roadtrip komen de drie Dolly Parton-fans steeds dichter tot wat als een echte vriendschap omschreven kan worden. Ze delen elkaars geheimen en verdriet, ondersteunen elkaar en vinden de kracht om te veranderen en opnieuw te beginnen. Wat zal Dolly doen? is een leuk boekje om mee te nemen op vakantie voor een paar uurtjes volstrekt gedachteloos leeservaring. Maar onze wereld ligt vol met veel beter leeswerk.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kamila Straatsburg

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur