Is liefde een werkwoord? (4,5 ster)

Karin BooksWithBooks 03 februari 2025
After I Do van Taylor Jenkins Reid … wat een boek! Wat me meteen opviel, is hoe knap de auteur in een zestigtal pagina’s een mooie schets weergeeft van de jaren die voorafgingen: de ontmoeting tussen Lauren en Ryan, hun verliefdheid en de opbouw van hun relatie. Hierdoor voelde ik me meteen betrokken bij hun verhaal en begreep ik heel goed hoe ze op het punt kwamen waar ze nu staan.

Lauren was jong en dol verliefd toen ze met Ryan ging samenwonen. Hun relatie voelde als iets vanzelfsprekends, iets wat voor altijd zou blijven. Maar na jaren van samenleven sluipen – de gekende - sleur en irritaties binnen, en op een gegeven moment lijkt hun liefde meer een verplichting dan een keuze. Wanneer hun huwelijk op een breekpunt komt, nemen ze een gedurfde beslissing: een jaar lang geen contact om te ontdekken of ze zonder elkaar gelukkiger zijn.

Het verhaal wordt voornamelijk vanuit Lauren verteld, en haar zoektocht naar zichzelf staat centraal. Terwijl ze worstelt met haar gevoelens, haalt ze steun uit haar familie. Vooral haar oma heeft een nuchtere kijk op liefde en relaties. Zij benadrukt dat liefde niet alleen een gevoel is, maar ook een keuze die je elke dag opnieuw maakt.

Wat dit boek zo sterk maakt, is hoe herkenbaar het voelt. Taylor Jenkins Reid laat op een eerlijke en kwetsbare manier zien hoe relaties veranderen, hoe ergernissen zich opstapelen en hoe twee mensen die ooit onafscheidelijk waren, langzaam uit elkaar kunnen groeien. Maar ook hoe liefde verschillende vormen kan aannemen en dat er altijd ruimte is voor groei en zelfreflectie.

Ik heb dit boek gelezen met een lach en een traan. Sommige passages waren ontroerend en pijnlijk eerlijk, terwijl andere momenten juist hartverwarmend of zelfs grappig waren. Reid weet precies de juiste toon te raken, waardoor het verhaal nooit te zwaar wordt, maar wel diep raakt. Lauren onderzoekt niet alleen haar huwelijk, maar ook wie ze buiten haar relatie met Ryan is. Haar groei, twijfels en inzichten worden realistisch en herkenbaar beschreven.

Wat ik het meest waardeerde, is dat After I Do geen standaard liefdesverhaal is. Het is een eerlijke en soms pijnlijke reflectie op hoe liefde verandert en hoe je ermee omgaat. Dankzij de subtiele maar wijze adviezen van Laurens oma en de warme steun van haar familie voelt het boek oprecht en menselijk aan.

Het was mijn eerste kennismaking met deze auteur. Ze heeft me niet alleen verrast, maar ook geraakt met haar schrijven. Haar stijl is toegankelijk en meeslepend, en ze slaagt erin om complexe emoties op een eenvoudige, maar krachtige manier over te brengen. Ik ga zeker meer van haar lezen!

Waarom geen 5 sterren: ik had graag ook iets meer van Ryan zijn jaar 'alleen' gelezen.
Daarom 4,5

Meer recensies van Karin BooksWithBooks