Geen lichte kost, maar een meeslepende leeservaring
Als Grace een verkeerde afslag neemt terwijl ze met haar dochtertje Norah onderweg is naar haar ex, heeft ze geen idee dat dit haar leven en dat van anderen volledig op zijn kop zal zetten. Wat begint als een onschuldige vergissing, eindigt in een onomkeerbare tragedie.
Thomése beschrijft op indringende wijze de gevolgen van het ongeluk: het immense verdriet van de moeder die haar eerstgeborene verliest en de vader – een succesvol advocaat – die op zijn eigen manier probeert te overleven. Het is voor beiden spartelen. Terwijl de moeder volledig opgaat in haar pijn en verlies, probeert de vader zich vast te klampen aan controle en redelijkheid, alsof hij zijn verdriet juridisch kan inkaderen. Dit contrast maakt de tragedie des te aangrijpender en laat zien hoe rouw op onvoorspelbare manieren doorwerkt in een relatie.
Tegelijk laat de auteur zien hoe Grace verder moet met haar schuldgevoel. Zij hééft haar dochter nog, terwijl een ander gezin hun kind voorgoed kwijt is. Dit ondragelijke contrast maakt haar innerlijke strijd des te schrijnender. Terwijl de rouwende ouders hun verlies verwerken, blijft Grace gevangen in haar eigen schuld en de ongrijpbare leegte van haar geheugen.
Dit boek balanceert tussen confronterende zelfreflectie en rauwe emotie, waardoor Black Out een beklemmende en aangrijpende leeservaring wordt. Het is intens en daardoor lastig om in één ruk uit te lezen. Ik heb het meerdere keren aan de kant gelegd, zonder precies te weten waarom.
Thomése staat bekend om zijn rijk taalgebruik en Black Out is daar geen uitzondering op. De roman bevat zinnen die soms lyrisch en dromerig zijn, soms humoristisch, maar op andere momenten hard en schokkend. Dit wisselende ritme draagt voor mij bij aan de vervreemdende ervaring van het boek.
Deze roman is meeslepend en op zo’n beeldende manier geschreven dat het voelt alsof je een tv-serie kijkt. De gedetailleerde beschrijvingen en wisselende perspectieven zorgen ervoor dat je de scènes bijna voor je ziet, waardoor het verhaal extra intens binnenkomt. Ik vond het geen makkelijk boek, maar wel een indrukwekkende literaire ervaring die mij voorlopig niet loslaat.