Dikke pil die met minder pagina's had gekund ! 3,5 ster
“Één, twee, drie ...”
Wat zou je doen als je te horen kreeg hoe en wanneer je zou sterven? Die beklemmende vraag vormt de kern van 'Dat ene moment'.
Tijdens een vlucht van Tasmanië naar Sydney voorspelt een oudere dame de doodsoorzaken en leeftijden van overlijden van de passagiers. Wat begint als een bizarre gebeurtenis in de lucht, blijft nazinderen op de grond.
Hoe ga je verder met je leven als je denkt te weten wanneer het eindigt?
Moriarty neemt ruim de tijd om de levens van deze passagiers uit te diepen. Sommigen proberen de woorden weg te wuiven als onzin, anderen raken er volledig door geobsedeerd. Maar wat een onschuldige voorspelling leek, blijkt een gevaarlijk idee dat hen niet meer loslaat.
Als na een paar maanden de eerste dode daadwerkelijk sterft volgens de voorspelling, voelde ik bijna zelf de onrust van de overgebleven personages. Zou de rest ook hun voorspelde lot tegemoet gaan?
Ik werd meteen gegrepen door de manier waarop Moriarty de personages tot leven brengt. Sommigen lachen de voorspellingen weg, anderen raken erdoor geobsedeerd. De impact is enorm, en dat maakt het verhaal fascinerend.
Naast de passagiers volgen we ook Cherry. Wie is deze mysterieuze vrouw? Heeft ze echt een gave, of is het puur toeval dat sommige voorspellingen lijken uit te komen? Haar verleden en haar eigen worstelingen voegen diepgang toe aan het verhaal. Wat mij vooral bezighield: kan ze werkelijk de toekomst zien, of heeft ze gewoon een scherp observatievermogen?
Het boek is een flinke pil, en Moriarty schrijft uitgebreid. Hoewel ik hou van haar manier van vertellen, had het nu toch wat compacter gemogen. Gelukkig maakt haar oog voor detail en psychologische diepgang dat ruimschoots goed. De personages voelen levensecht, en hun dilemma’s zetten ook mij aan het denken.
Moriarty weeft spanning, psychologie en een vleugje mysterie samen tot een verhaal dat je aan het denken zet. Want stel dat jij zo’n voorspelling kreeg… Zou je ernaar handelen, of juist proberen je eigen lot te herschrijven?
'Dat ene moment' is een meeslepende roman over angst, keuzes en de vraag of we echt controle hebben over ons eigen einde, maar die met minder bladzijden zeker ook de moeite waard zou zijn om te lezen.
Hoe ga je verder met je leven als je denkt te weten wanneer het eindigt?