Een spannend tweede deel dat perfect op zichzelf staat
Januari = Scandi-maand
In 'Vals' wordt Vera, een journaliste die worstelt met haar leven, geconfronteerd met de mysterieuze verdwijning van een jonge man. Het verhaal speelt zich af in de afgelegen regio Jämtland, een desolate omgeving die bijna als een personage op zichzelf fungeert. De eenzaamheid en het harde leven in deze streek resoneren met Vera’s persoonlijke zoektocht en innerlijke worstelingen.
'Vals' wordt verteld vanuit verschillende perspectieven: Vera, Stina en Claes. Stina, wiens broer Jonte bijna twee jaar vermist is, schakelt Vera’s hulp in, omdat de politie weinig of niets meer doet met het dossier. Vera staat bekend om haar vasthoudendheid en laat niet snel iets rusten wanneer ze zich erin vastbijt. Terwijl ze de verdwijning van Jonte onderzoekt – die haar zelfs meeneemt naar een ver verleden - ontdekt ze dat er in het dorp Åre meer gespeeld heeft dan ze ooit had kunnen vermoeden.
Het blijft lang onduidelijk wat Claes’ rol in het verhaal precies is. Deze vraag hield me bij momenten nog het meest bezig. Pas richting de ontknoping wordt zijn betekenis helder, en dat maakt zijn personage des te intrigerender. De verschillende verhaallijnen zijn knap verweven en komen richting het einde prachtig samen. De afwisseling tussen de verschillende personages geeft het verhaal meer diepgang en maakt het zowel boeiend als veelzijdig.
Strömbergs kracht ligt in haar sfeervolle en bijna poëtische schrijfstijl. De manier waarop ze het landschap beschrijft, is adembenemend; je voelt de kilte van de sneeuw en hoort de stilte van de uitgestrekte bossen. Deze setting versterkt de melancholische ondertoon van het verhaal.
Hoewel dit het tweede deel in de serie is, weet Strömberg de lezer moeiteloos mee te nemen in Vera’s wereld zonder voorkennis van 'Sluw'. De plot is zorgvuldig opgebouwd, en Vera is zowel intrigerend als herkenbaar in haar imperfectie. Ze is een complexe, soms stugge vrouw, maar dat maakt haar des te realistischer.
Het enige minpuntje is dat het tempo wat traag aanvoelt. Strömberg neemt uitgebreid de tijd om Vera’s wereld en psyche te verkennen voordat de plot echt op gang komt. Voor sommige lezers kan dit een drempel zijn, maar wie doorzet, wordt beloond met een ingenieus en onverwacht einde.
'Vals' is een boek dat niet alleen spannend is, maar ook diepgaand en sfeervol. Zelfs zonder het eerste deel gelezen te hebben, is 'Vals' uitstekend te volgen en heeft het me nieuwsgierig gemaakt naar 'Sluw'.
Sara Strömberg bewijst met deze serie dat ze een meester is in het Scandinavische crimegenre.