Een ode aan de verbeelding
Tijdens het lezen van dit boek had ik steeds de neiging om feiten te checken, zozeer kwam Alma, de protagonist, me voor als een historische figuur die echt heeft bestaan. Gilbert heeft zich magnifiek ingeleefd in haar hoofdpersonage. Naarmate ik vorderde in het boek, steeg mijn bewondering: ik kon het personage Alma ook zien als metafoor voor de eenzame schrijver. Waartoe al dit werk? Daarom noem ik het boek een ode aan de verbeelding, prachtig geschreven (en vertaald).
Alma wordt in 1800 geboren, dochter van de Hollandse Beatrijs en de Engelse Henry Whittaker, voormalig tuinman van de Kew Gardens in Londen. Alma's vader is slim en maakt fortuin, sticht het landgoed White Acres in Philadelphia. Alma is niet mooi maar heel intelligent. Ze wordt botanicus en krijgt een pleegzus, Prudence. Alma wordt verliefd op George Hawkes, maar helaas wordt het geen relatie. Alma ontdekt in de verzameling boeken van haar vader ook erotica en leert zichzelf heimelijk seksuele genoegens in het boekbindkabinet. Ze gaat mossen bestuderen en na de dood van Beatrijs bestiert ze het landgoed. Haar grote liefde is Ambrose Pike, een kunstenaar. Ze trouwen maar hij beantwoordt haar liefde niet op de lichamelijke manier. Vernederd en teleurgesteld stuurt ze hem naar Tahiti. Daar bezwijkt hij aan een ziekte. Alma krijgt een koffertje van hem terug, met tekeningen van een jonge, mooie man. Alma verlaat het landgoed en vertrekt naar Tahiti en gaat op zoek naar de muze van Ambrose. Na heel veel moeilijke tochten over het eiland vind ze hem: Tomorrow Morning. Dit is de Tahitaanse man van de tekeningen. Uiteindelijk keert Alma terug en komt terecht in Amsterdam waar ze gaat werken voor de Hortus Botanicus. Zij ontmoet Darwin en Alfred Russell Wallace. Aan Wallace vertrouwt ze toe dat ze ondanks een kronkelig pad in het leven, zichzelf gelukkig acht:
, "Ik heb geluk omdat ik mijn leven heb kunnen besteden aan de studie van de wereld ... Dit leven is een mysterie, ja, en het is vaak een beproeving, maar als men er enkele feiten in kan vinden, moet men dat altijd doen – want kennis is het kostbaarste van alle goederen.