Aliens is een boek dat je aan het denken zet!

Karin van Veldhoven 09 december 2024 Auteur
Anderen – Verhalen over aliens en dus over ons.

Dat klopt! Deze korte verhalenbundel houdt je een spiegel voor. Maatschappelijke thema’s krijgen een duidelijke plek in deze bundel. Het raakte mij, omdat het soms keihard de waarheid is. Soms zo intens verdrietig dat ik maar tot een conclusie komt: we moeten samen onze wereld en elkaar redden!

Dit boek van Charles zet aan tot denken, omdat hij de mens in het middelpunt zet van het universum. Hoe gaan wij de Anderen benaderen? Hoe zien wij Anderen? Hoe zien Anderen ons?

Wel nu, de mens in deze korte verhalen komt er bekaaid vanaf. We hebben niet veel geleerd van onze fouten. Een enkeling laat andere wezens hun leven leiden en vertrekt zonder hun wereld te verstoren. Een ander kiest voor de diplomatieke weg en de aliens verlaten onze wereld.

Helaas voor ons: het merendeel van de mensen kiest voor planeetje pik en de verdediging is de beste aanval. Met gevolg: sterven van wezens, verstoring van een ecosysteem.

Andersom trouwens ook. Ene Henk is handelswaar voor een enorme spin. Een man wordt uiteindelijk ten toon gesteld door aliens in een dierentuin van buitenaardse wezens. Als straf voor zijn grensoverschrijdend gedrag en hoogmoed staat hij in zijn blootje achter glas.

Grinniken deed ik soms ook, omdat je allemaal weleens laat overhalen iets te doen waarvan je achteraf denkt “waarom deed ik dit nu?” Zelfspot is een pleister voor de wonden.

Aliens is een boek voor de scifi liefhebber én een uitnodiging voor andere lezers.

Kortom. De schrijfstijl is prettig en vlot, de spanning zit er goed in. Herkenbare thema's in zoals: hoogmoed, het grote geld, winstbejag, de mens met de houding, "ik weet het beter", zorg en liefde naar elkaar. Een variëteit van menstypes en aliens, planeten, Melkweg etc.

Een aanrader!

Meer recensies van Karin van Veldhoven