Dossier Europa is ons verhaal!
Dossier Europa is een knap geschreven boek over Europa dat verscheurd wordt door geld, macht, aanzien, politieke spelletjes en complottheorieën. Het verhaal leest vlot en je gaat van de ene actie naar de ander. Het bruist van de spanning.
Dit boek is een vervolg op Dossier Doel. Je volgt opnieuw Jean-Pierre, onderzoeksjournalist bij De Vakkrant. Hij is de belichaming van het vrije woord, vrije pers, democratie. Onderzoek naar feiten en waarheidsvinding. Hij staat niet alleen en dat is een houvast voor de lezer. Je houdt hoop. Hoop dat de weegschaal in het midden blijft.
Want Sonn Franken heeft een spannende thriller geschreven en hij schuwt de werkelijkheid niet. In dit boek wordt Europa niet alleen verscheurd door geld en machtsbeluste mensen, maar ook door vreemdelingenhaat, ongelijkheid, haat tegen anders zijn en rechts keihard tegenover links. Jean-Pierre’s onderzoek blijft niet zonder gevolgen en dat stemt verdrietig.
Tijdens het lezen realiseerde ik mij dat dit verhaal ons verhaal is. Hoever gaan wij in het nastreven van ons eigen belang? Is het leven van een ander belangrijker dan dat van jou? Moet een discussie altijd ontaarden in een ordinaire vechtpartij op TV en op de socials?
“Waar is de democratische discussie, waarbij het vrije recht van spreken tot oplossingen leidt?
Waar is het respect om een ander zijn mening te gunnen, ondanks dat deze afwijkt van de mijne?” Sonn Franken.
De liefde voor het vrije woord blijft overeind. Niet alleen dat. De broederschap in de vriendengroep is een warm bad. Flauwe grappen, elkaar in het ootje nemen. Plannen smeden en samen een biertje drinken. Jean-Pierre’s liefde voor zijn Tess is aandoenlijk. Het geeft balans aan het verhaal en zorgt voor een glimlach op je gezicht.
Dossier Europa is een boek waarin Sonn Franken je meeneemt naar een schimmige wereld van het grote geld en je daarna veilig laat thuiskomen. Een aanrader!