Het kwantumschuim leeft!
Een boek grijpt me bij mijn strot als ik doorblader om te weten hoe het verhaal verder gaat. Ik heb dat gedaan tijdens het lezen van Kwantumschuim. Complimenten aan Charles van Wettum!
Ik zat er middenin en kon het boek met moeite wegleggen.
Het verhaal kent twee werelden: de Koepel Bergen op Zoom en het kwantumschuim.
Koepel Bergen op Zoom is onze mensenwereld.
Kwantumschuim is de robotjeswereld (mijn fantasy vertaling)
De twee verhaallijnen wisselen elkaar af. Je stapt eenvoudig van de ene in de andere.
In de Koepel Bergen op Zoom zijn vier collega’s samen gekomen, omdat de AI Anoka het kwantumschuim heeft ontdekt. Het idee wordt geopperd om het schuim te gebruiken als computergeheugen. Een schip te bouwen om rond te drijven in het schuim en de digitale mogelijkheden te ontdekken, onderzoeken en gebruiken.
Als er ooit AI’s komen die echt leven en ik ben er nog: doe mij Anoka!
Het is Charles gelukt om haar neer te zetten als een puber die op zoek is naar zichzelf in de grote mensenwereld. Tijdens het bouwen aan het schip, het uitvoeren van opdrachten staat zij met haar technische kennis ver boven de mens. Niet dat ze er misbruik van maakt: ze wil zichzelf beter leren kennen, en de mensen met wie ze werkt. Ik zie haar voor me en hou van haar. Ik snap best dat een van de heren een oogje op haar krijgt! En dat gaat gevolgen krijgen: spanning!
Het kwantumschuim leeft! Een aparte samenleving met een vrij simpele machtsstructuur. Treffend uitgedacht en uitgewerkt! Ik raad je aan: ga je proberen in te leven in het denken van een computer. Je gaat genieten en wil, zeker weten, doorlezen!
Kwantumschuim heeft namelijk eigen digitale wetten en robotjes volgen zonder scrupules dodelijke orders op. Toch proberen enkelen los te komen van de beknellende protocollen en voorschriften en ook dat blijft niet zonder gevolgen. Het is fascinerend om te lezen hoe die wereld begrijpelijk en herkenbaar is beschreven. Hiervoor heeft de schrijver de AI’s menselijke trekje meegegeven: woede, eenzaamheid, de baas willen zijn, hoogmoed, dapper zijn.
Kwantumschuim is een boek over menselijke verlangens, grenzen verleggen, vertrouwen en vriendschap.
En dat alles in een sci fi boek!
Ik zat er middenin en kon het boek met moeite wegleggen.
Het verhaal kent twee werelden: de Koepel Bergen op Zoom en het kwantumschuim.
Koepel Bergen op Zoom is onze mensenwereld.
Kwantumschuim is de robotjeswereld (mijn fantasy vertaling)
Als er ooit AI’s komen die echt leven en ik ben er nog: doe mij Anoka!
En dat alles in een sci fi boek!