Toegankelijke en spannende jeugdthriller
Eva en haar vriendinnen Anna, Kim en Fleur fietsen ’s nachts terug naar huis na een schoolfeest. Onderweg komen ze een stilstaande auto tegen, met de deuren open. Er liggen twee mannen naast in een grote plas bloed. Eva’s eerste reactie is de politie bellen, maar dan ziet Fleur een tas met geld in de auto. Fleur neemt de tas mee en ze verdelen het geld. Niet veel later blijkt dat een van de mannen nog leeft en hij is een bekende crimineel, zal hij achter hen aankomen?
Geen weg terug is het eerste jeugdboek van auteur Elvin Post. Hij schreef eerder thrillers voor volwassenen. Zo won hij in 2004 met zijn debuut Groene vrijdag de Gouden Strop. Zijn eerste jeugdboek is onderdeel van de ‘Politie niet betreden’-reeks van Uitgeverij De Fontein, die gekenmerkt wordt door de actuele thema’s en de herkenbare, hedendaagse setting van de boeken.
Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Eva en Anna, die van de vriendinnengroep de meeste twijfels hebben over de keuze om het geld mee te nemen. De andere meiden denken er anders over en de groepsdynamiek speelt dan natuurlijk een grote rol. Fleur is de dominante vriendin, die een stuk brutaler is. Ze heeft er geen enkel probleem mee om het gestolen geld uit te geven en koopt bijvoorbeeld al snel een dure jas bij de Bijenkorf. Kim volgt Fleur zonder te veel twijfel. Anna en Eva delen hun twijfels vooral met elkaar, maar zijn niet doortastend genoeg om tegen Fleur in te gaan.
Gelukkig werkt Post de personages uit zodat ze niet te eenzijdig blijven. Het zou makkelijk zijn om de bazige Fleur te veroordelen, maar zij heeft zo haar eigen thuissituatie en stress waar ze mee om moet gaan. Over Kim weet je iets minder, maar Anna en Eva krijgen ook meer diepgang. Zo heeft Anna het zwaar thuis omdat haar moeder alcoholist is. De thriller gaat met name over het gestolen geld en de dreiging dat de crimineel achter hen aankomt, maar er is ook ruimte voor andere normale tienerzaken zoals de tentamens die ze moeten maken en de vriendjes die ze krijgen.
Het boek opent met een spannende proloog waarin duidelijk wordt dat er veel op het spel staat. Vervolgens springt het tien dagen terug in de tijd en lees je over hoe ze de tas met geld vinden en welke gevolgen dat heeft. De hoofdstukken zijn kort en Post maakt gebruik van eenvoudig taalgebruik. Zo blijft het boek toegankelijk en leest het vlot. De spanning wordt langzaam opgebouwd tot een mooi slot. Niet alle details zijn geloofwaardig, maar omdat Post goed de vaart in het verhaal houdt, krijg je geen tijd om daar al te veel bij stil te staan, en blijf je goed in het verhaal.
Geen weg terug is een toegankelijke en spannende thriller voor tieners. Post heeft een fijn jeugddebuut geschreven, geschikt voor fans van Mel Wallis de Vries en Cis Meijer. Post zet je aan het denken: wat zou jij doen als je een tas met 60.000 euro vindt?
Reageer op deze recensie