Weinig verrassend, wel vermakelijk
Avery en Aidan zijn al vanaf hun geboorte onafscheidelijk, ze zijn op dezelfde dag geboren en doen bijna alles samen. Avery is stiekem verliefd op Aidan, maar dan vertelt Aidan haar dat hij een vriendin heeft. Avery’s hart is gebroken en ze besluit door middel van een schoolproject te onderzoeken of de zeven stadia van rouw ook werken met liefdesverdriet. Ze krijgt hulp van Aidans oudere broer Grayson, hij is de objectieve toeschouwer in het onderzoek. De samenwerking gaat goed, maar hoe objectief is deze knappe versierder eigenlijk?
'Oram [heeft] genoeg humor en leuke en levendige dialogen in het boek heeft kunnen verwerken.' – Recensent Karin
Het Avery Shaw-experiment is geschreven door Kelly Oram en vertaald door Lia Belt. Oram schreef eerder de 'Cinder & Ella'-duologie, een losse hervertelling van het sprookje Assepoester. Met Het Avery Shaw-experiment begint ze een nieuwe reeks, 'Het X-experiment'. Het eerste deel gaat over Avery, het tweede deel volgt haar vriendin Libby. Daarop hoef je niet lang te wachten, want Het Libby Garrett-project komt dit najaar uit.
Het verhaal is geschreven vanuit zowel het perspectief van Avery als dat van Grayson. Oram kiest daarvoor een originele vorm, want het boek is een soort logboek van het experiment. Zo lees je bijvoorbeeld eerst de proloog van Avery en volgt daarna een tweede proloog met aanvullende observaties van Grayson. De afwisseling van de twee perspectieven in de korte hoofdstukken werkt goed en daardoor leest het boek heel vlot.
De personages blijven helaas wel wat oppervlakkig. Avery is een onzekere nerd met een passie voor wetenschap, ze is een beetje een grijs muisje. Ze huilt veel en heeft vaak hulp nodig. Grayson is de immens populaire sporter, die normaal veel meiden versiert, maar nu opeens alleen maar oog heeft voor Avery. Veel diepgang krijgen ze niet en ze voelen als personages niet origineel. Een meer sprekend personage is Avery’s vriendin Libby, die lekker zegt waar het op staat, opkomt voor haar vriendin en met haar kattenshirts helemaal zichzelf is. Extra leuk dus dat Libby in het tweede deel zelf de hoofdpersoon is. Nu hopen dat ze haar kattenshirts mag houden en niet zoals Avery na een make-over in een kort strak jurkje wordt gehesen.
Het verhaal draait om de schattige romance van Avery die niet heel verrassend uitpakt, maar toch zeker vermakelijk is. Dat komt ook omdat Oram genoeg humor en leuke en levendige dialogen in het boek heeft kunnen verwerken. Daardoor lees je veel stukken met een glimlach op je gezicht, ook al is het soms wel erg zoetsappig. Gelukkig is het bovendien niet zo dat Avery al een echte romantische relatie had met Aidan en dan opeens op date gaat met Grayson, want dat had de geloofwaardigheid geen goed gedaan.
Het Avery Shaw-experiment is een leuk boek als je in de stemming bent voor een flinke dosis zoetsappigheid en geliefde Young Adult clichés. Oram heeft weer een vrolijk boek geschreven dat misschien niet echt verrassend is, maar wel vermakelijk.
Reageer op deze recensie