Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Bijzondere en diverse verzameling van essays

Karin Walta 23 december 2019

‘The shame is one of the things that can kill. The shame is one of the things that this book hopes to fix.’

Veel mensen vinden het moeilijk om over hun mentale gezondheid te praten, bijvoorbeeld omdat ze zich er voor schamen of omdat het een ingewikkeld onderwerp is. Scarlett Curtis vroeg aan meer dan 70 mensen wat mentale gezondheid voor hen betekent en bundelde hun inzendingen in een lijvig boek. It’s Not OK To Feel Blue (And Other Lies) bevat essays van actrices, cabaretiers, journalisten en politici, en biedt daardoor veel verschillende perspectieven op het thema.

Curtis is journalist, schrijfster en afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Haar eerste essaybundel, Feminists Don’t Wear Pink And Other Lies, is in het Nederlands verschenen bij Blossom Books. Haar nieuwe bundel over mentale gezondheid is uitgegeven om geld in te zamelen voor Shout: een Britse hulplijn waar je 24 uur per dag een berichtje naar kunt sturen als je hulp nodig hebt.

‘So this book is not just a book – it is a SHOUT, a scream into the void that lets everyone know they are not alone. This book is a safety net, showing young people that what they’re going through isn’t something to be afraid of.’

Het boek is in vijf delen ingedeeld, ‘It’s OK Not To Be OK’, ‘It’s OK To Shout’, ‘It’s OK To Be Vulnerable’, ‘It’s OK To Ask For Help’ en ‘It Will Be OK’. Elk deel begint met een essay van Curtis waarin ze haar eigen verhaal deelt, waarna de bijdragen van anderen volgen. Die inzendingen zijn heel divers in lengte, toon, schrijfstijl en diepgang. Zanger Sam Smith heeft bijvoorbeeld een songtekst geschreven, actrice Emma Thompson leverde een lijstje met tips, en komiek Jessie Cave maakte een strip.

In vrijwel alle bijdragen wordt een quote groot uitgelicht. Soms is het onderdeel van de lopende tekst en elders is het een herhaling van het gemaakte punt. Het gebruik van deze quotes wisselt en de typografie onderbreekt dan behoorlijk het leesritme. Het is af en toe lastig om te beoordelen of een quote nu bij de hoofdtekst hoort, of een aanvulling daarop vormt.

Uiteenlopende onderwerpen zoals depressie, zelfmoord, medicatie, therapie en ongezonde relaties worden besproken. Het boek begint met een korte ‘triggerwarning’ van Curtis en soms staat er voor een essay ook nog een korte waarschuwing. Bijvoorbeeld als het gaat over eetstoornissen. Het boek is vooral geschikt om af en toe een paar essays te lezen en dan weer even weg te leggen.

De grote verzameling essays wisselt qua diepgang en kracht. Een van de meest indrukwekkende stukken is bijvoorbeeld het essay ‘Saying Goodbye’ van Alastair Campbell, een grafrede voor zijn overleden broer Donald die schizofrenie had. Een ander essay om uit te lichten is ‘Hey, You’ van Poorna Bell die de depressie van haar man rechtstreeks toespreekt.

‘This book is many things, but more than anything it’s a love letter to humanity.’

It’s Not OK To Feel Blue (And Other Lies) is een ontroerende, vrolijke, verdrietige en grappige verzameling van essays. Hoewel alle stukken hetzelfde thema van mentale gezondheid behandelen, maakt juist de enorme diversiteit aan verhalen de verzameling tot een indrukwekkend boek.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Karin Walta

Gesponsord

Het waargebeurde oorlogsverhaal van een Joodse kleermakersfamilie. Een nieuw spraakmakend boek van Frank Krake. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.