Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Verslavende feelgood-de-luxe

Karla De Greeve 05 maart 2020 Hebban Recensent

‘Als iemand haar ooit vroeg naar haar vroegste herinnering, dan wist Kate nog precies hoe ze hem de hoek van zijn huis om zag rennen met een rode bal in zijn handen en dat ze al wist hoe hij heette.’ 

Ask Again, Yes veroverde in Amerika stormenderhand de bestsellerlijsten en een verfilming als miniserie is op komst. Stevent de jonge Amerikaanse auteur Mary Beth Keane met haar derde roman af op een internationale doorbraak?  Vraag me nog eens heeft in elk geval de troeven in huis om ook bij ons tot een succes uit te groeien. Anna Livestro stond in voor de Nederlandse vertaling. 

De proloog zet meteen de toon. Het is 1974, Francis Gleeson en Brian Stanhope werken samen als jonge rekruten bij de New Yorkse politie. De auteur heeft maar één incident nodig om de basiscontouren van hun karakters in de verf te zetten. Het ziet ernaar uit dat Francis zich gewetensvol zal gedragen terwijl bij Brian lafhartigheid op het lijf geschreven staat. Echte vriendschap tussen deze twee collega’s zit er niet in, maar ze verbinden hun lot door enkele jaren later naar dezelfde voorstad te verhuizen. Intussen zijn ze allebei getrouwd, Francis met Lena en Brian met Anne. Lena doet vergeefse pogingen om een band op te bouwen met Anne, die zich afstandelijk en vijandig opstelt. Hun kinderen Kate en Peter kunnen het wel goed met elkaar vinden, prille liefde hangt in de lucht. Dan voltrekt er zich een drama dat de relatie tussen beide families onderuithaalt.

Keane schrijft helder en vloeiend, zonder moeilijke woorden, zinnen of metaforen. Ze verstaat de kunst om het verhaal van twee met elkaar verweven familiegeschiedenissen meeslepend te vertellen en maakt het de lezer gemakkelijk door de chronologie te respecteren. Met ingewikkelde constructies of onduidelijke wendingen die voor interpretatie vatbaar zijn, houdt ze zich niet bezig. Vijf personages komen beurtelings aan bod in de derde persoon. Die afwisseling blijft een constante factor in de roman; soms verspringt het vertelperspectief zelfs binnen een alinea. Dit leidt niet tot verwarring, integendeel. De lezer wordt bij het handje genomen en hoeft zich niets af te vragen, omdat elke gedachte of handeling onmiddellijk zonneklaar is. De keerzijde van de medaille is dat er weinig ruimte overblijft voor verbeelding. 

De gekozen verteltrant draagt er ook toe bij dat de lezer meevoelt met de personages en wat ze meemaken. En dat is heel wat, aangezien de 480 pagina’s dikke roman een periode van ongeveer 45 jaar omspant. De problemen die langskomen zijn niet voor de poes. Om er slechts enkele te noemen: kanker, een bipolaire stoornis, verslaving, kinderverwaarlozing, bedrog en agressie. Hoe ingrijpend de tegenslagen en emotionele crisissen zich ook manifesteren, de auteur houdt het licht verteerbaar en luchtig – rauwe emoties blijven uit. Huis- tuin- en keukenhandelingen passeren uitvoerig de revue en vooral in het middenstuk viert de banaliteit van het gewone leven met zijn ups en downs hoogtij. Het ongewenste liefdesverhaal tussen Kate en Peter loopt er als een rode draad doorheen. De auteur laat ook bij dit onderdeel het realisme niet los: ze trapt niet in de val van zoete romantiek. 

In een dergelijk trage, gedetailleerde roman vallen bruuske overgangen en tijdsprongen des te meer op. Ze geven de indruk dat er knipwerk aan te pas gekomen is. En wat moeten we denken van minder relevante verhaallijnen en nevenpersonages die opduiken om weer even geruisloos verdwijnen, zoals in een soap? ‘Niemand is volledig goed of slecht’ en ‘een mens kan op elk moment van zijn leven het tij keren om het goede te doen’ – Mary Beth Keane pakt geregeld uit met optimistische tegelwijsheden als deze.

Vraag me nog eens is een warmhartige, huiselijke familiesaga voor een groot lezerspubliek. Verwacht geen prikkelende, literaire leeservaring, maar maak je op voor een verslavende portie knap in elkaar gedraaide feelgood-de-luxe.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Karla De Greeve

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!