Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een pure whodunit

Katleen Scheers 19 september 2012

In het thrillerlandschap is Lieneke Dijkzeul een relatief nieuwe naam. In het verleden bouwde ze al een stevig palmares op als auteur van kinderboeken. Ze sloeg daarna een andere weg in. In 2006 bracht ze namelijk haar eerste thriller uit rond het hoofdpersonage Paul Vegter. Het boek vormde het begin van de serie waarin Wat overblijft (2012) al nummer zes is.

In Wat overblijft worden inspecteur Paul Vegter en rechercheur Talsma afgestuurd op wat aanvankelijk een ordinaire verdwijningszaak is. De vermiste is Richard Verkallen, een veertigjarige doorsnee zakenman en vader. Vegter, Talsma en hun team hebben de handen vol met het ondervragen van de naasten uit het leven van Richard. Tussen Richards vrouw Asli Verkallen, een Somalische, en haar schoonfamilie gaapt immers een diepe kloof van wantrouwen. De autistische, dove zoon Keja van Richard en Asli is onbenaderbaar behalve door zijn moeder. Dan is er nog de receptioniste uit de zaak van de familie Verkallen. Gemma van Son is de minnares van Richard, tot grote jaloezie van zijn broer Peter. De zaak neemt een lugubere wending wanneer het lichaam van Richard Verkallen gevonden wordt nabij het zomerhuisje van zijn ouders. Het is aan Paul Vegter en zijn team om de moordenaar te vinden in de selecte groep van Richards vertrouwelingen. De politie is er rotsvast van overtuigd dat ze op het juiste spoor zit, maar kan inspecteur Vegter het mysterie ook echt oplossen?

In essentie is Wat overblijft een pure 'whodunit'. De intrige wordt beschreven vanuit het perspectief van de verschillende hoofdpersonages: Asli Verkallen, inspecteur Vegter en rechercheur Talsma. Lieneke Dijkzeul maakt in haar verhaalstructuur gebruik van de klassieke 'rechercheur-met-sidekickformule'. Ze laat rechercheur Talsma in de loop van het verhaal plaats maken voor Renée, de vorige partner van Vegter. Het personage van Renée geeft het verhaal een romantische toon. De sfeer van de thriller wordt er meteen lichter door. Door haar in het verhaal te brengen legt Lieneke Dijkzeul het verband met de vorige boeken uit de serie. De lezer wordt op deze manier subtiel aangezet tot het ontdekken van de voorgaande boeken. Lieneke Dijkzeul beschrijft Inspecteur Vegter als een sympathieke familieman. Sinds de dood van zijn vrouw is hij in wezen een eenzaam mens. Zijn isolement draagt bij tot de melancholische ondertoon van het boek.

Het is duidelijk dat Lieneke Dijkzeul een serie heeft geschreven in de traditie van de Angelsaksische politieseries, zoals bijvoorbeeld de Inspector Lynleyserie van Elisabeth George of de John Rebusserie van Ian Rankin. Terwijl elk boek rond een andere zaak draait, lopen de verhalen van de persoonlijke levens van de rechercheurs als rode draden doorheen de reeks. Daarnaast is het taalgebruik in het boek heel toegankelijk. De lezer glipt snel naar binnen in de geesten van inspecteur Vegter, rechercheur Talma en Asli.

Zelfs wanneer het verhaal afgelopen is, snakt de lezer naar meer. Het boek is spannend. Het heeft psychologische diepgang en de plot is doordacht. Kortom, het stimuleert de lezer om zich ook op de andere boeken van Lieneke Dijkzeul te storten.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Katleen Scheers

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur