Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Als geschreven op velijn

Katrien Van Hecke 18 december 2023
In een 200 jaar oude brief las auteur Maartje Van Der Laak hoe een meisje ‘opgetild wil worden door de wind, zoals een blaadje’. Deze kinderlijke droom om te kunnen vliegen bracht de auteur op ideeën en het resultaat is een sprankelend fris historisch verhaal tegen de achtergrond van de Belgische revolutie.
De brief was van niemand minder dan gravin Vilain Quatorze — toen één van de belangrijkste adellijke families van ons land. De gravin vertoefde zelfs een tijd als hofdame in de entourage van Napoleon. Vindplaats van de brief, kasteel Wissekerke, was het buitenverblijf van de familie. De gravin beschreef haar eigen dromerig dochtertje: Victoria Vilain.

Bij de aanvang van het verhaal blijkt Victoria een behoorlijk pedant kind. Ze gedraagt zich onuitstaanbaar arrogant tegenover de bedienden in het Brusselse stadspaleis. Ze heeft geen leeftijdsgenootjes om mee te spelen, niemand bekommert zich echt om haar, eigenlijk hoort ze nergens bij. Maar zodra Victoria bevriend wordt met de muis Klaver, laat ze zich van haar lieflijke kant zien. Voor muizen hoef je ook niet de hele tijd te nipwippen en beleefd te wezen.
Wanneer in Brussel de Belgische revolutie uitbreekt, brengt Victoria ‘s moeder haar dochter in veiligheid in kasteel Wissekerke. Ze vertrouwt haar toe aan het hoofd van de huishouding, mevrouw De Cabooter. Victoria vangt signalen op dat die mevrouw niet te vertrouwen is en waarschuwt haar moeder. Maar omdat Victoria altijd wel iets op het personeel aan te merken heeft, slaat haar moeder de waarschuwing in de wind en reist terug naar Brussel.

Victoria’s vermoedens blijken te kloppen: De Cabooter heeft het op een akkoordje gegooid met een legerofficier. Ze wil de hele graanoogst van het kasteel aan hem verkopen en het geld voor zich houden. Daardoor dreigt er hongersnood in de streek.
Er is ook iets niet pluis op de ‘onbewoonde’ derde verdieping van het kasteel. Hoewel Victoria niet in spoken gelooft, huivert ze toch bij zien van de lichtjes bewegende gordijnen en de stommelende geluiden. Op een nacht gaat Victoria, samen met vriend Klaver, op onderzoek uit. Pagina 100-101: ‘Het licht van het vlammetje zwiepte zenuwachtig tegen het glazen stolpje. Daardoor werden hun schaduwen vervormd tot groteske gedrochten. Snorharen werden tentakels, pootjes werden klauwen en Victoria’s krullen werden wel een nest slangen. Haast verlamd van schrik schuifelden ze voetje voor voetje verder.’
Iedere dag wordt het wat enger in kasteel Wissekerke. Gelukkig maakt Victoria er ook vrienden: bijna allemaal dieren. Die zullen ervoor zorgen dat het niet tot een hongersnood komt. Een luchtmacht van vogels, een artillerie van eekhoorns, een konvooi van koeien zullen het opnemen tegen een mensenleger. Grappige scènes, hachelijke situaties, sabotage, verraad — niet alle dieren deugen —, halsbrekende toeren, verrassende wendingen, spijtige verliezen volgen elkaar op tot een uiterst spectaculaire finale.
De schrijfster levert hierbij een sterk allegorisch staaltje: hoe je tegen een bewind van wie alleen aan winst en macht denkt, tegen een corrupte graandeal in opstand kunt komen. Hoe in een revolutie de democratie het kan halen: met samenwerking, vindingrijkheid, moed en overleg.

Victoria zal haar wens — ooit kunnen vliegen — nooit uit het oog verliezen. De wens wentelt zich als een rode slinger door het verhaal en resulteert uiteindelijk in een heel concrete verwezenlijking.
Met heerlijke ingrediënten — een waargebeurde politieke geschiedenis, een nog bestaand empirekasteel in Bazel, een bijzonder pittig meisje, inventieve helpende dieren — heeft Maartje Van Der Laak een jeugdboek van formaat geschreven. De illustraties van Kristien Dieltiens maken het tot een kunstig geheel.


Reageer op deze recensie

Meer recensies van Katrien Van Hecke

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur