Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

De magie van cijfers

Katy 07 september 2017 Hebban Recensent

Er bestaan getallen die vrienden van elkaar zijn, maar bestaan er ook getallen die machtig, zielig of herfstig zijn? Kan je rekenen met hagelslag? Wat heeft een hondje met wiskunde te maken en hoe herken je een palindroompriem? Op deze vragen en een hele reeks andere biedt Het wiskundehondje een antwoord.    

Het boek dompelt de lezers (11+) onder in de wereld van de wiskunde. Meetkunde, bijgeloof, paardensprongen, formules en bijzondere cijferreeksen passeren allemaal de revue. De verhalen zijn een selectie uit de rubriek ‘Vormen en getallen’ van de kinderwetenschapspagina van NRC Handelsblad.  

Auteur Margriet van der Heijden probeert aan te tonen dat wiskunde overal is. Het is niet alleen iets wat kinderen in een klaslokaal moeten leren, maar het komt terug in de natuur en de wereld om hen heen. Wiskunde is nodig om treinen goed te laten rijden, geldzaken te kunnen regelen, laptops en telefoons te kunnen gebruiken en heeft zelfs wat te maken met water in een glas of het snijden van een pizza.    

Van der Heijden tracht alles zo helder mogelijk uit te leggen, maar slaagt daar niet helemaal in. Aan moeilijke woorden is in dit geval moeilijk te ontkomen, toch had er wat extra ruimte gemaakt kunnen worden om in te gaan op de begrippen en die op een simpelere manier uit te leggen.    

De leukste hoofdstukken in het boek zijn die waar de auteur wiskunde koppelt aan de natuur. De informatie op die bladzijden wordt op een enthousiaste manier gebracht en de verbanden worden helder weergegeven. Deze hoofdstukken voelen alsof ze de auteur meer genegen zijn en blijven daardoor beter hangen. In andere hoofdstukken zakt de geestdrift waarmee de auteur vertelt wat in en lukt het niet om de lezer voldoende te begeesteren. Het boek is een verdienstelijke poging om wiskunde uit de stoffige context te halen waarmee die meestal wordt geassocieerd. Cijfers en meetkundige vormen worden in de kijker gezet en de auteur laat zien dat er meer over kan worden verteld dan wat er in het gemiddelde klaslokaal aan bod komt.  

De illustraties in het boek zijn gemaakt door Iris van der Graaf. Ze verluchten de pagina’s en zijn een simpele vertaling van een aspect dat in het hoofdstuk ter sprake komt. Ze zijn helaas niet zo bijzonder en doordat ze uit de losse pols getekend lijken, voelt het geheel wat slordig aan. Wiskunde laat zich natuurlijk niet zo gemakkelijk vertalen in prenten.  

Het wiskundehondje is een boek voor kinderen die houden van de magie van cijfers en vereist wat basiskennis. Doordat het wat dieper op de onderwerpen ingaat, is het vooral bestemd voor de aandachtige lezer die graag op een andere manier nadenkt over rekenen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Katy

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur