Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Geniaal of overkill?

Katy 19 augustus 2018 Hebban Recensent

Vanessa is gescheiden en woont nu in bij haar oude tante. Ze kan de gedachte aan haar vervangster echter niet loslaten en vraagt zich constant af wat zij en Richard doen. Vanessa wordt geplaagd door wat er gebeurt in de relatie van haar ex. Ze krijgt steun van haar tante, maar de vraag is wat die zou doen als ze zou weten wat Vanessa heeft gedaan.

Sarah Pekkanen en Greer Hendricks schreven samen De vrouw na mij, een thriller die de lezer constant op het verkeerde been probeert te zetten en waarin de lezer moet wachten tot de allerlaatste bladzijden voor de auteurs de volledige waarheid onthullen. Hoewel zeker het eerste deel bijzonder goed in elkaar zit en de lezer de wending die Pekkanen en Hendricks in petto hebben niet ziet aankomen, is dat voor de volgende delen minder het geval. De plot wordt doorzichtiger, nadat de eerste puzzelstukken op hun plaats zijn gevallen en helemaal onverwacht is het einde niet. Dat betekent echter niet dat het geen aangename rit is.

Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. Dat verhoogt de nieuwsgierigheid van de lezer, want die heeft er niet meteen een idee van waar de schrijfsters precies naartoe willen met het verhaal. Die onduidelijkheid is in eerste instantie wat de lezer in z’n greep houdt. In de volgende delen nemen de flashbacks die functie over. Het leven van Vanessa en de sleutelgebeurtenissen daarin worden beetje bij beetje ontrafeld. De speculaties over het huwelijk met Richard nemen af, maar het psychologische aspect van de thriller neemt toe.  

Het risico van dit soort boeken is dat auteurs te verrassend uit de hoek willen komen en hier begeven Pekkanen en Hendricks zich op glad ijs. Eén geniale plotwending heeft het boek in ieder geval, de andere plotwendingen balanceren op het randje van een goed idee en ‘overkill’. Het verhaal heeft echter een soort bizarre charme, waardoor de lezer bereid is zichzelf ervan te overtuigen dat allemaal prima is.

De vrouw na mij heeft wat betreft sfeertekening en plotopbouw veel weg van Achter gesloten deuren door B.A. Paris, Soms lieg ik van Alice Feeney en Wat jij niet ziet van Sarah Pinborough, maar helaas kan het zeker aan die laatste niet tippen. Toch hebben Pekkanen en Hendricks een onderhoudend verhaal geschreven dat de lezer door de sterke start dwingt tot verder lezen. Het is een leuk debuut dat zich leent tot lezen op een warme en vooral lange zomeravond: moeilijk weg te leggen, maar geen aanslag op de nachtrust.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Katy

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur