Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Intense rit naar de waarheid

Katy 24 maart 2020 Hebban Team
Kamran Smith is de zoon van een Amerikaanse vader en een Iraanse moeder. Zijn oudere broer Darius is bij het leger en hij droomt van een soortgelijke carrière. Van de ene op de andere dag verandert zijn leven in een nachtmerrie. Darius wordt beschuldigd van terrorisme en de wereld lijkt zich tegen de familie te keren. Kamran kan echter maar moeilijk geloven dat zijn broer echt achter een aanslag zit, hij houdt vast aan de code die ze als kinderen opgesteld hebben.

‘Erecode’ is een spannende YA-thriller van Alan Gratz. Eerder schreef hij onder andere reeds ‘Vluchteling’, ‘Projekt 1065’ en ‘De jongen die tien concentratiekampen overleefde’. Niet al zijn boeken werden vertaald, maar recent verscheen ook nog ‘D-Day’. Gratz verhalen hebben als thema oorlog, terrorisme en migratie. Naast boeken heeft Alan Gratz ook een aantal toneelstukken geschreven.

Wat opvalt aan ‘Erecode’ zijn de korte hoofdstukken die het tempo aanzienlijk opdrijven door de manier waarop ze zijn opgebouwd. Ze zijn compact en het overgrote deel is volgestouwd met behoorlijk wat activiteit en actie. Die actie is niet steeds geloofwaardig en hoe verder het verhaal vordert hoe meer die de wenkbrauwen doet fronsen, maar ondanks de onwaarschijnlijkheden wordt het verhaal erdoor gestimuleerd. Alan Gratz gebruikt eenvoudige en directe taal. Er is binnen de plot ook weinig tijd voor fijnzinnigheid of finesse. Geen enkele gebeurtenis in de plot is overbodig en er zijn behoorlijk wat twists en hindernissen en cliffhangers. Daarnaast wordt er behoorlijk wat twijfel gezaaid over de bedoelingen van Darius en die van het team dat Kamran ondersteunt. De onzekerheid maakt integraal deel uit van het leesplezier.

Als hoofdpersonage is Kamran goed gekozen. Het feit dat hij het beste meekrijgt van twee culturen, maar dat dit ook vaak aanleiding is tot racisme, maakt van hem een fascinerend personage. De manier waarop hij in zijn broer wil geloven en vasthoudt aan hints die ieder ander meteen naar de prullenbak zou verwijzen, maakt hem met momenten aandoenlijk. De jeugdherinneringen van de broers belichten de sterke band tussen hen mooi en het is vervolgens niet moeilijk om mee te leven met Kamrans onzekerheden. Hij is sympathiek en weet te boeien.

‘Erecode’ is een geweldig spannende rit, die ook nog eens vlot leest. Er komen grote thema’s aan bod zoals jihad, terrorisme en islamofobie die worden geflankeerd door de band tussen de broers en het vertrouwen dat Kamran moet stellen in mensen die hij eigenlijk niet kent.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Katy

Gesponsord

Het waargebeurde oorlogsverhaal van een Joodse kleermakersfamilie. Een nieuw spraakmakend boek van Frank Krake. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.