Hebban recensie

Een boekje vol D.O.M. geluk

Katy 31 december 2016 Hebban Recensent

Geluk zit soms in de kleine dingen. De glimlach van een buur die je op straat tegenkomt, een uurtje naar de fitness, een filmpje meepikken of lekker een namiddagje kliederen met verf. We kunnen het overal vinden, maar besteden er soms gewoon te weinig tijd aan. In Nederland en België blijken we redelijk gelukkig te zijn, maar het kan natuurlijk altijd nog beter. Hoe verhoog je jouw geluksgevoel? Op die vraag probeert het boekje Geluk is D.O.M. een antwoord te bieden.

Er wordt uitgegaan van drie bouwstenen voor geluk: doelen, oplaadpunten, mensen. Deze punten worden een voor een besproken. Zo gaat het in het eerste deel bijvoorbeeld over intrinsieke doelen, gebruikmaken van je sterke eigenschappen en in hoeverre geld een rol speelt bij het vinden van geluk. Het tweede deel schenkt aandacht aan stress, genieten, herinneringen en verschillende manieren om jezelf weer op te laden. Het misschien wel belangrijkste element wordt bewaard tot op het einde en raakt onderwerpen aan zoals contacten leggen en onderhouden, humor gebruiken en complimentjes geven.

Het boek is geschreven in eenvoudige en behapbare taal. De tekst is luchtig gehouden, maar wel to the point. Auteur Patrick van Hees gaat dan ook nergens diep in op de neurologische aspecten achter een geluksgevoel, maar beperkt zich tot het aanreiken van handvaten en het geven van heldere tips. Doorheen het boekje komen een aantal mensen aan bod die aangeven hoe zij concreet hun eigen geluk hebben ervaren of het geluksgevoel weten te verhogen en de pagina’s worden hier en daar opgeleukt door een citaat. Verder is de vormgeving erg compact. Het boek is klein en ook de tekst is niet al te groot gedrukt. Door het spelen met lettertypes en een goede regelafstand oogt het wel prettig.

Het is begrijpelijk dat de auteur ervoor gekozen heeft om niet heel de tekst te voorzien van bronvermeldingen. Dit verhoogt de leesbaarheid. Achteraan is een bronnenlijst opgenomen. Wat opvalt is dat er helaas niet zoveel concrete wetenschappelijke artikelen in opgenomen zijn. Jammer voor een boek dat aangeeft onder meer te steunen op resultaten uit wetenschappelijk onderzoek. Boeken van mensen uit de praktijk en mensen die hun eigen onderzoekservaringen delen zijn er dan wel weer talrijk terug te vinden en gezien ook Geluk is D.O.M. zich eveneens richt op de praktijk, is het door de vingers te zien. De schrijver bouwt aan de hand van de drie bouwstenen een degelijk en sterk verhaal op rond geluk, en dit zonder te beweren de ultieme waarheid in pacht te hebben. De hoofdstukken vullen elkaar mooi aan en de informatie hangt voldoende samen zonder veel overlappingen.

Auteur Patrick van Hees schreef eerder de roman De geluksprofessor, over een professor die na een grote tegenslag in Cambridge op zoek gaat naar het geheim achter geluk, en het non-fictie boek De geluksoma, waarin hij gelukstips deelt die hij terugzag bij zijn bijna 100-jarige oma Eefje.

Geluk is D.O.M. is het soort boekje dat ideaal is om cadeau te geven aan mensen die een jachtig leven leiden of die wat meer geluksgevoel zouden kunnen gebruiken. Het kan in kleine stukjes worden gelezen, is bruikbaar en vraagt niet veel inspanning van de lezer.

Meer recensies van Katy

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!