Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

De geluidsabsorptie van het verleden

Katy 25 februari 2020 Hebban Recensent

‘In den beginne waren er genen
die in me galmden.’  

Wanneer de grootmoeder van Ellen Deckwitz overlijdt, ontdekt ze dat ze de enige is die ooit haar  levensverhaal te horen heeft gekregen. In de jaren daarna gaat ze gesprekken aan met mensen die wortels hebben in Nederlands-Indië, en koesterde ze het idee om er een non-fictie boek over te schrijven. Het liep echter anders en het verborgen verleden van haar Indische oma mondde uit in Hogere natuurkunde, een bundel die overloopt van impressies, herinneringen en gedachten.

Deckwitz levert met deze publicatie een dichtbundel af die het midden lijkt te houden tussen poëzie, proza en flarden biografie. Ze speelt met de geschiedenis en de verwoestende, toch vaak onzichtbare uitwerking die een oorlogsverleden op de nabestaanden kan hebben. In dat opzicht doet het verhaal dat ze hiermee vertelt, denken aan het non-fictie boek Kinderen van het verzet van Piet Bonquet (naar de gelijknamige reeks van de Vlaamse televisiezender Canvas) over de Tweede Wereldoorlog. In Deckwitz’ woorden valt echter Jakarta te proeven en staat de invloed van de Japanse bezetting op haar grootmoeder centraal.

In twaalf delen wordt duidelijk dat heden en verleden niet rechtlijnig van elkaar te scheiden zijn. De auteur schenkt naast haar grootmoeder ook aandacht aan haar grootvader, haar moeder, haar eigen bezoek aan Indonesië en dat van talloze anderen die een bezoek aan het land brachten. Ze doet dat nu eens op een verhalende manier, dan eens in de vorm van een haiku of één enkele zin. Ze vecht met de levensverhalen waarmee ze vervlochten is en geeft ze vorm.

‘Dat noemen de meesten vrede,
geef ons een ramp
en we gedijen. …’

In haar teksten lijkt ze alles te centreren rond de gedachte dat er onder stiltes nog meer stiltes zitten, ‘als isolatielagen onder een bevroren vijver.’ Een gedachte die voortkomt uit een les natuurkunde in 1998, waarin ze hoort over een dode kamer in Minnesota, een gegeven dat ze relateert aan haar grootvader, die verhalen absorbeerde zoals de kamer geluid absorbeert. Onder haar eigen verhaal gaat dan weer dat van haar moeder en grootmoeder schuil.

Deckwitz, die naast dichter ook literatuurwetenschapper en performancekunstenaar is, laat met Hogere natuurkunde een bundel op het publiek los die geworteld is in haar eigen geschiedenis. Ze levert hiermee een persoonlijk verhaal af dat wat betreft kwaliteit de concurrentie aan kan gaan met De steen vreest mij uit 2011, waarvoor ze de C. Buddingh’-prijs ontving. De confrontatie die ze als dichteres aan durft te gaan met het verleden en hoe ze die vermengt met haar eigen indrukken en voorstellingsvermogen, zorgt in ieder geval voor een raak geheel dat weet te beroeren.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Katy

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur