Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Gevaar onder het ijs

Katy 09 mei 2022 Hebban Team

In een laboratorium vlakbij een nationaal park gebeurt een ramp. Hierbij komt er een allesverwoestend virus vrij. Parkwachter Jenna Beck ontdekt al snel dat het geen ongeluk was en komt zelf midden in het gevaar terecht. Omdat het virus snel om zich heen grijpt, krijgt het Sigma-team de opdracht om de wetenschapper te vinden die hen meer informatie kan geven en zo de ondergang van de mensheid te voorkomen.

James Rollins, pseudoniem van James Czajkowski, bracht Het zesde uitsterven reeds in 2014 uit in het Engels. In datzelfde jaar verscheen Het oog van God in het Nederlands en sindsdien werden er geen boeken over het Sigma-team meer vertaald. De fans van de reeks zijn dus even op hun honger blijven zitten. Ondertussen schreef Rollins rustig verder aan de serie en breidde de avonturen met nog een zestal boeken en een aantal kortverhalen uit. Er valt veel in te halen.

Het virus waarmee de mensheid te maken krijgt in Het zesde uitsterven heeft bijgevolg niets te maken met de epidemie waarmee we de afgelopen jaren geconfronteerd werken. Dit beestje heeft een alternatieve oorsprong en vernietigt alle levende organismen op z’n pad. Rollins maakt voor de plot gebruik van geschiedkundige feiten, wetenschappelijke ontdekkingen en technologische vooruitgang. Hij verweeft die elementen tot een geheel vol actie.

Het Sigma-team zit dus alleszins niet stil en reist af naar een aantal uithoeken van de wereld. Painter Crowe moet zijn huwelijksreis onderbreken om de situatie ter plaatse in te kunnen schatten en voor Gray Pierce zit er niets ander op dan af te zakken naar een wetenschappelijk onderzoeksstation op Antarctica. Beide mannen doen verbazingwekkende ontdekkingen en komen in gevaarlijke situaties terecht. Dat laatste is kenmerkend voor alle boeken uit de serie en maakt uiteraard deel uit van de aantrekkingskracht. Natuurlijk neemt Rollins een loopje met de werkelijkheid en hoewel de werkelijkheid fictie wel eens durft in te halen, is dat hier gelukkig nog niet het geval. Boeiend is het wel en voor wie graag weet waar hij zijn inspiratie vandaan haalde, zet hij op het einde nog even alle feiten op een rijtje.

Wat betreft de personages blijft alles bij het vertrouwde. Hij maakt gebruik van een paar nieuwe, lokale gezichten om het geheel in beweging te brengen, maar Pierce en de zijnen blijven centraal staan. Rollins geeft echter genoeg informatie mee over de onderlinge banden, zodat wie pas bij dit deel kennismaakt met Sigma ook goed kan volgen. Het is overigens nooit een reeks geweest die lang stilstond bij de persoonlijke levens van de karakters. De hoofdmoot bestaat uit een reeks flitsende gebeurtenissen die niet zouden misstaan in een Hollywoodfilm.

James Rollins maakt gebruik van een intrigerende proloog die zich afspeelt in een ver verleden. Daarna deelt hij zijn verhaal op in vier delen. Die onderverdeling heeft wellicht het meest waarde voor de auteur zelf, want voor de lezer lijken de gebeurtenissen gewoon door te lopen zonder grote thematische veranderingen. De auteur maakt het liefst gebruik van korte hoofdstukken die hem de mogelijkheid bieden om van locatie naar locatie te springen en de vaart erin te houden. Dat werkt prima, vooral omdat hij weet op welk punt hij een verhaal het beste afkapt de lezer geboeid te houden.

Het zesde uitsterven, vertaald door Gerda Wolfswinkel, is een snelle rit doorspekt met elementen uit een variatie aan actiegenres. Met momenten doet het verhaal denken aan Jurassic Park en dan weer aan Outbreak of Jason Bourne. Soms wankelt de geloofwaardigheid een beetje, vooral wanneer hij om de plot een nieuwe wending te geven een loopje neemt met de plaatselijke fauna, maar de auteur zorgt ervoor dat er niet veel ruimte is om daarbij stil te staan. De Sigma-leden zorgen in ieder geval voor rappe interventies en hun belevenissen zijn allesbehalve slaapverwekkend. Dit deel weet alleszins de hoop weer aan te wakkeren dat de rest ook nog zal worden vertaald.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Katy