Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Ode aan de prutser

Katy 29 september 2020 Hebban Recensent

Wie is er klaar voor een bezoek aan het Rijksmuseum voor Hostirische (jawel, dat leest u goed) Oenen? De tentoonstelling 'Prutsers en Pechvogels' is namelijk hilarisch. Met de museumgids in de hand wandelt u zo langs de portretten en taferelen, terwijl u wordt voorzien van de nodige verhalen, anekdotes en tekeningen.

Voor Prutsers en pechvogels werkten kinderboekenschrijvers Tosca Menten en Jozua Douglas opnieuw samen. Dat deden ze eerder al voor Pech onderweg, een verhalenbundel vol rampspoed op reis. Het pechthema wordt verdergezet in dit nieuwe boek en net als toen verzorgt Geert Gratama de illustraties.

In dit boek zijn geen helden of winnaars te bekennen. Er is wel een toevallige speerwerper die, ondanks een record, in de gevangenis belandt. Verder zijn er een bijzondere pruikenmaakster, een man die van de wereld viel en een vrouw die haar dure verjaardagscadeau zomaar in de soep draait. De verhalen variëren in lengte en zijn heel divers, maar bovenal zijn ze grappig. Douglas en Menten laten een hele serie vreemde snuiters de revue passeren en weten elke keer opnieuw een glimlach op het gezicht van de lezer te toveren met knotsgekke avonturen.

Gratama tekende de portretten van de pechvogels en voorzag de historische gebeurtenissen van levendige prenten. Daarnaast tekende hij steeds enkele taferelen uit de verhalen. De illustrator weet de humor van de tekst goed te vertalen naar dynamische tekeningen waarbij vooral de gezichten van de afgebeelde personen erg expressief zijn. Hij heeft bovendien oog voor detail, waardoor het leuk is om wat langer stil te blijven staan bij de illustraties.

Menten en Douglas nemen in dit boek een loopje met de geschiedenis en kiezen voor verhalen over verzonnen underdogs en hun historische missers. Met chronologie wordt geen rekening gehouden en er wordt van tijdperk naar tijdperk gesprongen. Doordat het is opgedeeld in korte hoofdstukken, is het erg leuk om voor te lezen (6+). Zelf deeltjes lezen gaat ook prima, al wordt het waarschijnlijk eerder in één ruk uitgelezen (8+). Het geheel is immers heel humoristisch en onderhoudend. Menten en Douglas vormen wat dat betreft een schitterend duo. Ze hebben het boek zelfs voorzien van enkele pauzemomenten en tegeltjeswijsheid.

Prutsers en pechvogels sluit aan bij de Kinderboekenweek 2020 met als thema ‘En toen?’. Het zit boordevol fantasie en levert een boeiende rondleiding op in een merkwaardig museum met als motto: ‘wie de prutser niet eert, is de held niet weert’. Achterin het boek zijn nog twee interviews te vinden met de auteurs waarin ze vragen beantwoorden, zoals met welke historische persoon ze wel eens zouden willen jeu-de-boulen. Heerlijk gniffelen en grijnzen gegarandeerd.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Katy

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur