Papa? - Twee kinderen op zoek naar hun wortels
Sala en Monk zijn een tweeling. Ze wonen met hun moeder op het eiland Testerep en ze kennen hun vader niet. Monk is een denker en bedachtzamer dan zijn zus Sala die ontzettend houdt van tekenen. Wanneer ze dertien worden, krijgen ze een foto van hun vader in handen en ontdekken ze een adres. Ze besluiten hem op te zoeken.
Sala en Monk – Ons samen is geschreven door Neske Beks. Zij is een multidisciplinair kunstenaar, richtte de schrijfwerkplaats Frascati op en maakte enkele documentaires. De Kleenex Kronieken was haar literair debuut. Met Sala en Monk begeeft ze zich op het terrein van de jeugdliteratuur. Illustrator en grafisch ontwerper Hedy Tjin maakte in haar eigen expressieve stijl de illustraties bij het verhaal. Tjins werk is herkenbaar en heeft een warme dynamiek. Sala, Monk en hun omgeving komen tot leven in kleurrijke en levendige tekeningen waarin blauw- en roodtinten een belangrijke plaats innemen.
Wie een rechttoe rechtaan verhaal verwacht over twee kinderen die bij hun verloren gewaande vader aankloppen heeft het mis. Ten eerste wonen Sala en Monk op een eiland, ze krijgen er thuisonderwijs van hun moeder en de enige bezoekers zijn buurman Wolf, oma Beer en de vervelende IJsbrand. Mama Kat is hooggevoelig en leeft het liefst afgezonderd van de buitenwereld. Kat is wit en de vader van de tweeling is zwart, hij komt uit Gambia en leeft in de stad. Sala en Monk hebben, zoals Monk het zelf zegt, eerder de kleur van Barack Obama. Ten tweede krijgt de tweeling de foto van hun vader niet zomaar in handen. Door middel van een cadeau dat ze van oma Beer hebben gekregen belanden ze op een speciale locatie en daar ontdekken ze stap voor stap meer.
Neske Beks heeft ervoor gekozen om een vleugje mysterie en magie aan het verhaal toe te voegen en dat werkt wonderwel. Het is eigenlijk een beetje bevreemdend, maar doordat Sala en Monk zich geen vragen stellen bij de deur die ze openen of de plaats die ze betreden, doet de lezer dat gewoonweg ook niet. Het is onderdeel van het verhaal en het puzzelstukje past. De ‘tussenwereld’, zoals de kinderen de plek gaan noemen, biedt ruimte om Sala en Monk meer te laten ontdekken over hun vader, over hun voorouders én over hun eigen plek in de wereld. De auteur integreert op die manier enkele actuele thema’s en geeft op een knappe manier ruimte aan de ontwikkeling van de identiteit van de kinderen.
Sala en Monk is een boeiend jeugdboek over het ontdekken van je wortels en de warmte die een familieband je kan bieden. De vraag waarom de vader en moeder uit elkaar gingen wordt in dit verhaal niet beantwoord, centraal staat de band die Sala en Monk met elkaar hebben en hoe ze allebei anders reageren op de terugkeer van vader Salomon in hun leven. Zowel Sala als Monk ontdekken dingen over zichzelf die ze niet eerder hadden vermoed. Het is een ongedwongen, maar intiem verhaal dat wordt verteld in toegankelijke bewoordingen. Brieven van Monk aan de lezer onderbreken het geheel en geven een extra inkijkje in de gedachten van de jongen. Beks toont de emoties van de kinderen, soms met humor, maar steeds treffend.
Reageer op deze recensie