Uitgekiend spel met verhaallijnen
Margaux Bakker is een ambitieuze officier van justitie. Wanneer ze een zaak toegewezen krijgt die te maken heeft met zware medische fouten is ze niet echt gelukkig. Ze had immers haar zinnen gezet op de affaire rond de paardenbeul, maar die gaat naar een collega. Wanneer ze begint te spitten in het dossier, ontdekt ze dat er verbanden blijken te zijn met een paar andere onderzoeken.
Pat Craenbroek schreef eerder de thriller Uitgebroed, waarin verraad, moord en wraak de hoofdrol spelen, en de auteur heeft een verleden als gerechtsarts. Haar kennis van de medische en gerechtelijke wereld zet ze ten volle in bij het schrijven van haar boeken, dat is duidelijk te merken in Uitgekookt. Hierin heeft ze veel oog voor het reilen en zeilen binnen het Openbaar Ministerie. Vanwege de setting van het verhaal gebruikt Craenbroek Belgische termen, vooraan in het boek (achteraan in het e-book) worden zowel de Belgische en Nederlandse termen uitgelegd en met elkaar vergeleken. Dat is een mooi hulpmiddel voor wie bijvoorbeeld nog nooit van een 'procureur des Konings' of 'substituut' heeft gehoord.
Margaux is geen personage dat gemakkelijk sympathie op weet te wekken. Haar ambitie en de hardvochtigheid waarmee ze te werk gaat, staan dat in de weg. De manier waarop ze omgaat met haar collega’s maakt het er ook niet beter op, een gedreven onderzoeker met een goed instinct is ze echter wel. De verlamde man in het ziekenhuis heeft een geheel eigen geschiedenis die hem met het onderzoek zal verbinden. Hij geeft zijn geheimen beetje bij beetje prijs. De overige personages, zoals de collega’s van Margaux, de artsen en de verpleegkundigen, worden minimaal uitgewerkt. Ze maken deel uit van de omgeving, maar voelen minder essentieel voor de verhaallijnen. Toch zijn ze talrijk en dat schept onbedoeld onduidelijkheid.
De auteur heeft de plot goed opgebouwd. Het bestaat uit vier verschillende delen en het duurt geruime tijd voor de onderlinge verbanden tussen de verhaallijnen duidelijk worden. Tijdens de eerste twee delen valt er enkel naar te raden. Zo is er de zaak rond de medische fouten, een verlamde man in een verzorgingstehuis en een lijk dat midden op de weg gevonden wordt. Wat de verbanden betreft is Craenbroek net wat te ijverig, ze wil het iets complexer maken dan nodig. Hierdoor gaat er wat realisme verloren. Dat maakt ze weer goed met hoofdstukken die rake en gruwelijke details bevatten en de spanning aanzienlijk weten te versterken. De overgang tussen de verschillende perspectieven is redelijk bruusk en hoewel Craenbroek alles knap in elkaar weet te weven, voelt het ontbreken van soepele overgangen als een schoonheidsfoutje.
Uitgekookt is een doordachte thriller waarbij er mooi met de tijdlijn wordt gespeeld. De nieuwsgierigheid die daarmee opgewekt wordt, maakt er in combinatie met enkele ontstellende moorden een spannend onderzoek van. Los van enkele momenten waarop de auteur de lat voor zichzelf wat te hoog heeft weten te leggen, is het een plezierige rit.
Reageer op deze recensie