Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Spanning ondergeschikt aan vrouwenproblematiek

Kees de Bree 18 augustus 2020 Auteur

De Amerikaanse thrillerauteur Joy Fielding werd eind van de vorige eeuw wereldberoemd met haar psychologische thrillers waarin vrouwenproblematiek een prominente rol speelde. De hoofdpersonen in haar boeken zijn zonder uitzondering vrouwen die te maken krijgen met overspel, extreem gewelddadige echtgenoten, pijnlijke echtscheidingen, verkrachting, depressies en verstoorde familierelaties. Maar de vrouwen zijn sterk. Door hun innerlijke kracht overleven ze elke vorm van fysieke en emotionele intimidatie. Het zijn deze thematiek en maatschappelijke stellingname die Fielding de bijnaam 'de Oprah Winfrey van de thriller' bezorgden.

Het is een eretitel die Fielding dreigt te verliezen aan de Zweedse thrillerschrijfster Sofie Sarenbrant, van wie onlangs het boek Berouw verscheen met politievrouw Emma Sköld in de hoofdrol. Het is het derde boek met de jonge ambitieuze inspecteur Emma, maar het eerste boek in Nederlandse vertaling.

Kenmerkend voor de reeks boeken rond Emma Sköld – en ook voor de andere stand-alones die Sarenbrant heeft geschreven – is de grote aandacht voor de gedachten en emoties van jonge vrouwen. Misdaad is in haar boeken slechts het vervoersmiddel om het verhaal verder te helpen. De nadruk ligt op typische vrouwenproblemen. Niet voor niets werd haar eerste boek, Week 36, uit 2010, omschreven als een ‘zwangerschapsthriller’. Ook in Berouw komen de gebruikelijke ingrediënten van de auteur weer uitgebreid aan bod: eenzaamheid, ontrouw, zwangerschap en huiselijk geweld.

Het verhaal draait om de jonge moeder Cornelia, die regelmatig mishandeld wordt door haar man Hans. Zij besluit een einde te maken aan de situatie door met haar zesjarige dochtertje Astrid te vluchten. Maar voor het zover is, vindt de kleine Astrid haar vader dood. Vermoord met een keukenmes. Er zijn geen sporen van inbraak, maar Astrid zegt dat er 's nachts een vreemde man in haar kamer is geweest die over haar wang streek. Fantasie van een kind of angstige realiteit? In paniek zoekt Cornelia haar toevlucht bij haar buurvrouw Josefin, die ook de nodige problemen kent. Haar man gaat vreemd en haar ex-man is ziekelijk jaloers; hij heeft de scheiding nog steeds niet verwerkt.

Als de politie wordt ingeschakeld, wordt de moord op Cornelia's man toegewezen aan Emma Sköld, die toevalligerwijze de zuster is van Josefin. Emma is zwanger en heeft moeite om haar zwangerschap en haar stalkende ex met haar beroep als rechercheur te combineren. Bovendien is het moeilijk om de moordzaak objectief te behandelen omdat haar zus de beste vriendin is van de hoofdverdachte, Cornelia. Kortom, privé en werk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het verhaal wordt verteld in korte hoofdstukken, steeds vanuit de verschillende perspectieven van Cornelia, Josefin en Emma. Drie vrouwen met hun eigen problemen, twijfels en moeilijke mannen. Spanningsverhogend zijn de hoofdstukken gezien door de ogen van een onbekende man. Hij is degene die 's nachts de kamer van Astrid binnensloop. Een voyeur met onbekende bedoelingen. Hij staat dicht bij de drie vrouwen en duikt steeds weer op. Maar is hij ook de moordenaar? Zijn identiteit wordt tot aan het einde van het boek verborgen gehouden.

Berouw is een knap geschreven psychologische thriller, waarin de spanning ondergeschikt is gemaakt aan de drie vrouwenlevens. Het verhaal wordt langzaam opgebouwd. Nergens wordt de situatie gruwelijk, angstaanjagend of beklemmend. Zelfs niet als er een nieuwe moord wordt gepleegd terwijl de hoofdverdachte in hechtenis zit. Wat dat betreft ontbreekt de juiste balans die Fielding tot een absolute grootmeesteres maakte. Maar Sarenbrant is een goede leerling. Een vakkundig serieschrijfster die haar personages goed uitdiept zonder alles meteen weg te geven. In 2019 werd ze in Zweden uitgeroepen tot Crime Writer of the Year. Dat wil wat zeggen in een land dat overloopt van de wereldberoemde misdaadauteurs.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kees de Bree

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19