Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Zoete leven in de Dordogne

Kees de Bree 12 september 2008 Auteur
Er zijn auteurs die tot grote hoogten stijgen als zij thrillers vol actie kunnen schrijven. Er zijn ook auteurs als Peter Robinson, Fred Vargas en Michael Berg die zich het meeste thuis voelen in een kleine leefgemeenschap waar nauwelijks iets gebeurt, waar iedereen elkaar kent, en waar onderhuids de vreselijkste geheimen broeien. Tot die laatste categorie behoort ook nieuwkomer Martin Walker die met zijn debuutroman Bruno, chef de police een wereld vol kalmte en zoete spijzen over de lezer neer doet dalen.
Martn Walker heeft er ongetwijfeld lang over nagedacht hoe hij een hoofdpersoon moest creëren die anders is dan alle andere misdaadbestrijders die de thrillers bevolken. En hij is in zijn missie geslaagd. Hoofdpersoon is Bruno, een wees die na een heldhaftige maar teleurstellende militaire carrière is neergestreken in een piepklein gehucht in de Dordogne.
Daar voelt Bruno zich als een vis in het water. Met milde hand leidt hij de onderlinge dorpstwisten in goede banen, speelt mee in het plaatselijke rugbyteam, maakt zelf wijn en paté, knijpt een oogje toe als feestende dorpsbewoners een glaasje teveel op hebben en gebruikt zijn bonnenboekje utsluitend om boodschappen in te noteren. Zijn pistool ligt thuis op het nachtkastje. Hij is een woest aantrekkelijke man die zich van vleselijke lusten met dorpsbewoners onthoudt. Ziedaar de ongewone wetshandhaver die Martin Walker met veel gevoel voor het plattelandsleven neerzet.
In Bruno, chef de police heeft hoofdpersoon Bruno aanvankelijk weinig te doen in zijn dorpje Saint Denis. Het enige waar hij vol vuur mee bezig is, is zijn geliefde Saint Denis beschermen tegen de betuttelende Europese regelgeving die het zelf maken en verhandelen van regionale lekkernijen als notenwijn, truffelpaté en kaas verbiedt. Maar dan wordt op bevrijdingsdag een oude Algerijnse inwoner vermoord aangetroffen. Op zijn borst is een hakenkruis gegrift. Een daad van racisme? Bruno mag het onderzoek slechts aan de zijlijn meemaken omdat de politie uit Parijs het delicate onderzoek overneemt. Al snel komt men op het spoor van jonge inwoners die betrokken zijn bij drugshandel en die zich, omringd door nationalistische symbolen, overgeven aan bizarre seks. Zijn zij de daders of speelt het verleden van de vermoorde man een rol? Als een ware diplomaat laveert Bruno tussen de strenge opvattingen van de Parijse hoogwaardigheidsbekleders en de belangen van de dorsbewoners door.
Bruno, chef de police is echt een heerlijk boek. De spanning wordt eerlijk gezegd niet ten top gedreven, maar het boek bevat veel meer diepgang dan de kalme schrijfstijl van Martin Walker in eerste instantie doet vermoeden. Walker beschrijft op indringende wijze de achtergrond van de moord met alle politieke complicaties, de koloniale fouten die Frankrijk in het verleden gemaakt heeft, het afschuwelijke Vichy-bewind, de misdadige moord op Algerijnen in 1961, de houding van extreem rechts, sluimerend racisme, de bedenkelijke rol van de media en de belachelijke hiërarchie bij de Franse politie. Dit alles heeft een ontwrichtende werking op de inwoners van Saint Denis die plotseling tegenover elkaar in plaats van naast elkaar komen te staan.
Bruno, chef de police is een verrukkelijke mix tussen rust, culinair welbehagen, geestige observaties van het platteland en een goed doordacht misdaadgegeven. Bruno is met zijn menselijkheid de Maigret van de Dordogne. Zijn geestelijke vader Martin Walker is voor de Dordogne wat Peter Mayle is voor de Provence. Iemand die de lezer zo warm maakt voor de omgeving die hij beschrijft dat je slechts een ding wilt: ogenblikkelijk afreizen naar de Dordogne met een nieuw boek van Martin Walker: onder je arm. Bruno, chef de police is even zorgvuldig samengesteld als de maaltijden die Bruno voor zichzelf componeert. Een aanstekelijke politieroman en een aanwinst voor het genre.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kees de Bree

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur