Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Foute mensen in het Capitool

Kees de Bree 10 juni 2007 Auteur
Je kunt van Allan Folsom niet zeggen dat hij een veelschrijver is. Zijn nieuwste boek Dag van de samenzwering is zijn vierde boek sinds zijn debuut in 1994. Spannend zijn ze wel. Dik ook, al probeert de schrijver door het intomen van zijn aantal pagina’s (ditmaal 512) zijn productie in de toekomst iets te vergroten.

Tuinarchitect Nicholas Marten (in werkelijkheid ex-rechercheur John Barron) wordt vanuit Londen naar Washington geroepen waar hij op bezoek gaat bij een stervende vriendin. Zij is vermoedelijk vergiftigd. Als Marten probeert te achterhalen wat er precies gebeurd is, wordt hij door vrijwel iedereen tegengewerkt. Onverwacht wordt hij geholpen door de president van Amerika, John Henry Harris die heeft ontdekt dat een groep mensen binnen het Witte Huis de staatshoofden van Duitsland en Frankrijk wil laten vermoorden omdat zij Amerika niet willen volgen in haar Midden oosten politiek. Een slaafse huurmoordenaar oefent inmiddels op onschuldige mensen om straks klaar te zijn voor zijn grote klus: de staatshoofden. Samen met Marten en de mooie, maar mysterieuze Franse journaliste Demi Picard probeert president Harris de machtigste organisatie die de wereld ooit gekend heeft te ontmantelen.

Dag van de samenzwering is een ouderwetse Folsom. Foute topambtenaren in het Capitool, machtswellustelingen aan de top van internationale organisaties, wereldwijde dreiging, strijd om de absolute macht, moord als legitiem wapen. Het zijn de ingrediënten die ook Ludlum en James Rollins met graagte omarm(d)en. Kenmerk van deze kruising tussen avonturenroman en thriller is de enorme vaart waarmee het verhaal verteld wordt. Het perspectief wisselt veelvuldig, de locaties zijn niet te tellen en de gebeurtenissen volgen elkaar in hoog tempo op.
De verteltrant is filmisch en snel. Hier wordt niet gesolliciteerd naar een literaire onderscheiding, maar naar applaus van het publiek. De figuren zijn kleurrijk, zowel de goeden als de kwaden. Het is een rondreizend circus. Een bont gezelschap gewone mensen die het moet opnemen tegen meedogenloze aartsschurken.

Ook kenmerkend voor Folsom’s manier van vertellen is de wijze waarop hij regelmatig de gebeurtenissen samenvat. Soms in dialoogvorm, onderwijzend, soms in de vorm van monologue interieur. Het doel is de lezer die snel dingen vergeet of die het boek heeft weggelegd, weer bij de les te krijgen. In tv-termen: “Alles voor het plaatje.” Alles moet wijken voor begrijpelijkheid.

Dag van de samenzwering is een oerspannend boek vol cliffhangers. Regelmatig worden gesproken zinnen van mensen niet afgemaakt waardoor het mysterie groeit. Raadsels te over, maar dat geldt ook voor de oplossingen die soms als konijnen uit een hoge hoed te voorschijn schieten. Folsom streeft wel degelijk naar geloofwaardigheid, maar die pogingen blijven soms steken in schoonheid. Een rechercheur die een dokter op zijn vakgebied als gelijkwaardige verhoort gaat echt te ver. Een goudeerlijke president van Amerika eveneens.

Verhalenvertellers zijn net als moppentappers een speciaal soort. Zij hebben hun eigen idioom, hun eigen ritme en hun eigen gevoel van realiteit. Of je ervan houdt of niet, onderhoudend zijn ze wel. En dat geldt zeker voor Folsom. Dag van de samenzwering is ongecompliceerd gecompliceerd. Voortreffelijk geschreven suspense. Topamusement.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kees de Bree

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!