Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Toppunt van escapisme

Kees de Bree 14 mei 2007 Auteur
Het intro van De zwarte orde, het nieuwste boek van James Rollins, begint meteen heftig. Tijdens de tweede wereldoorlog bombarderen de Russen Breslau, waar zich een geheim laboratorium van de Duitsers bevindt. De Nazi’s executeren ter plekke alle medewerkers die weet hebben van de experimentele proeven in het laboratorium. Enkele Nazi’s ontsnappen met geheimzinnige kisten. De enige overlevende is een baby met een rode tatoeage van een rune onder zijn voet.

De toon is gezet voor dat wat critici een oerspannende thriller zullen noemen, maar dat door James Rollins standvastig van het etiket avonturenroman wordt voorzien. En daarin heeft hij gelijk. Na het intro switcht de camera naar Nepal waar doctor Lisa Cummings zich in een basiskamp op de Mount Everest bevindt om de fysiologische effecten van hoge druk op het menselijk lichaam te onderzoeken. Zij wordt met een helikopter opgehaald en naar een klooster gebracht waar een dodelijk virus de monniken bedreigt. Als zij daar aankomt, blijken vrijwel alle monniken afgeslacht te zijn door een wrede moordenaar. De helikopter wordt opgeblazen en Lisa en haar bodgenoot, de pelgrim Painter Crowe, worden gevangen genomen. Opnieuw zwenkt de camera, nu naar Denemarken waar commandant Grayson Pierce probeert te achterhalen wie er achter de levendige zwarte handel in historische documenten zit. Als het antiquariaat dat de unieke bijbel die ooit aan Darwin toebehoorde wordt opgeblazen, komt Pierce op het spoor van nietsontziende terroristen. Bovendien heeft Pierce de sleutel in handen om Lisa en Painter te redden.

De zwarte orde is een verhaal dat in vliegende vaart voortraast. De locaties wisselen per pagina, het aantal doden is ontelbaar en de heroïek van de hoofdrolspelers kent geen grenzen. James Rollins heeft een ingenieus plot bedacht met als vaste ingrediënten: geschiedenis, wetenschap en spiritualiteit. Zelf noemt hij het zijn vaste mix van: “murder, magic and mayhem”. Moord, magie en rotzooi, met daaraan toegevoegd een wereldbedreigend gevaar en een toefje wetenschap. Want Rollins mag dan gefocust zijn op vertelsnelheid, hij heeft ook een boodschap. In De zwarte orde is dat een korte introductie in de kwantummechanica. Leuk en leerzaam voor de jonge onderzoekers onder de lezers. Begrijpelijk voor iedereen.

Rollins is een actieschrijver pur sang. In zijn enorme behoefte om te entertainen, neemt hij het met de geloofwaardigheid niet zo nauw. Zijn hoofdpersonen zijn superhelden die op de meest onwaarschijnlijke manieren uit benarde en levensbedreigende situaties weten te ontvluchten. Maar het moet gezegd, het komt de vaart van het verhaal wel ten goede. Net als de korte hoofdstukken, het snel wisselende perspectief en het grote aantal cliffhangers. Om de vaart en de spanning te verhogen worden alles en iedereen opgeblazen: een helikopter, een antiquariaat en zelfs een heel klooster. James Rollins houdt van spektakel. De lezer is zijn ooggetuige.

Zoals het een goed avonturenroman betaamt, komen om de haverklap mooie dames in grote moeilijkheden. Gelukkig zijn de vaste leden van het SIGMA-team (Painter Crowe, Grayson Pierce, Monk, Kat) altijd ter plekke om de ‘ladies in distress’ naar veiliger havens te loodsen.
Gemakkelijk is dat niet, want de geheimzinnige tegenstander is een machtige en gevaarlijke schurk, in dit geval van het vrouwelijk geslacht. Heerlijk, superhelden tegen superboeven. De wereld van de comic, gegoten in de vorm van een dikke avonturenroman.

James Rollins behoort net als (wijlen) Robert Ludlum, Clive Cussler en Allan Folsom tot het zeldzame ras van echte vertellers. Mannen met een verhaal. Mannen naar wie je geboeid luistert. Mannen met boeken die je met rode oren leest. Echte mannen, echte avonturen. Het toppunt van escapisme. Onovertroffen in hun genre. Niet nadenken, maar lezen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kees de Bree

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur