Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Verkrachtingen in kleine kustplaats

Kees de Bree 06 april 2021 Auteur

De cijfers zijn even weerzinwekkend als misselijkmakend. In Zuid-Afrika worden jaarlijks ruim 500.000 vrouwen verkracht. In India wordt elk kwartier een vrouw verkracht. In Amerika is bijna 20% van de vrouwen ooit verkracht. Dit gruwelijke gegeven vormde de inspiratiebron voor misdaadauteur Megan Goldin, die in haar tweede thriller Nachtduik de verkrachtingen van twee zestienjarige meisjes centraal stelt.

Hoofdpersoon in Nachtduik is Rachel Krall, de bedenker en presentatrice van de podcast 'Schuldig of niet schuldig'. Voor een nieuwe serie uitzendingen reist zij naar de kleine kustplaats Neapolis, waar zij het proces wil verslaan van een verkrachtingszaak. De populaire rijkeluiszoon Scott Blair wordt ervan beschuldigd dat hij de zestienjarige Kelly Moore na een feestje heeft meegenomen naar het strand, waar hij haar mishandeld en verkracht heeft. Maar, zoals zo vaak, is het haar woord tegen het zijne. Scott zegt dat de geslachtsgemeenschap met wederzijdse toestemming plaatsvond terwijl Kelly, gesteund door medische experts, zegt dat zij hardhandig en tegen haar zin gedwongen is. De belangen zijn groot. Bij bewezen schuld kan de briljante zwemmer Scott zijn deelname aan de Olympische Spelen vergeten. Als hij onschuldig wordt verklaard, kan Kelly zich in de kleine gemeenschap nooit meer vertonen en wordt zij gedwongen te verhuizen.

Tijdens haar verblijf in Neapolis kriijgt Rachel regelmatig berichten van ene Hannah Stills, een voormalig inwoonster van het plaatsje, die haar smeekt om in haar podcast-uitzendingen aandacht te besteden aan de zaak van haar zusje Jenny Stills, die vijfentwintig jaar eerder op zestienjarige leeftijd verkracht en vermoord is. Volgens Hannah hebben de kwaadwillende autoriteiten de moord destijds moedwillig in de doofpot gestopt. Rachel raakt geboeid door het verhaal en gaat op onderzoek uit. Zij spreekt met iedereen die ook maar enigszins informatie heeft of duidelijkheid kan verschaffen over de toenmalige dood van Jenny.

Goldin heeft op zeer slimme wijze gebruik gemaakt van de legal thriller-vorm om de verkrachtingszaak van Kelly Moore vorm te geven. Alle argumenten van aanklager en verdediger komen op deze manier aan de orde. En het wordt overduidelijk dat het vrouwelijke slachtoffer altijd in het nadeel is. Zelfs al zijn de fysieke bewijzen van verkrachting medisch vastgesteld. Parallel aan het verhaal van Kelly loopt dat van de straatarme (en dus kansloze) Jenny Stills. Het wordt verteld vanuit het wisselende perspectief van Jenny's zusje Hannah en van Rachel. Het resultaat is een aangrijpende mix van ooggetuigenverslag en diepgravende onderzoekjournalistiek.

Opvallend is overigens dat Goldin haar verhalen steeds laat afspelen in een relatief kleine ruimte. Speelde haar eerste boek De escaperoom zich vrijwel geheel af in een lift, haar tweede boek Nachtduik speelt zich af in de besloten gemeenschap van een klein dorp waar iedereen elkaar kent en waar de sociale status van mensen van beklemmende invloed is op het leven van minderbedeelden.

Nachtduik is in vele opzichten een aanklacht. Het is een aanklacht tegen het rechtssysteem dat vrouwen benadeelt in hun wanhopige poging om recht te krijgen na fysieke molestatie. Een aanklacht tegen de situatie dat vrouwen 's avonds niet veilig over straat zouden kunnen lopen. Het is een aanklacht tegen de Amerikaanse juryrechtspraak die wordt gezien als een machtsspel en niet als een rechtvaardige vorm van waarheidsvinding. Verder is het een aanklacht tegen kleinsteedse corruptie en de walgelijke eruptie van onfatsoen op social media.

Nachtduik ademt van begin tot einde een deprimerende sfeer uit. Een sfeer van onveiligheid, kwetsbaarheid, continue laster, onmacht en onrechtvaardigheid. De verhalen uit verleden en heden grijpen in elkaar en tonen aan dat er in vijfentwintig jaar tijd helemaal niets is veranderd. Levens worden op een rauwe manier verwoest en Goldin spaart de gevoelens van de lezer niet met haar directe manier van schijven. Daar waar de situatie mededogen vereist is haar toon gevoelig, daar waar de situatie walgelijk is, is haar toon keihard. Wie gelooft dat de mens in aanvang goed is, wordt tijdens het lezen van Nachtduik hardhandig gedwongen zijn of haar mening te herzien.

Nachtduik is een ijzersterke thriller over een uiterst gevoelig onderwerp. Spannend tot in alle details. Een ontluisterend beeld van het alom aanvaarde idee over recht en rechtvaardigheid, vaardig gefileerd door de schrijfster. Opnieuw een topboek van Megan Goldin, vertaald door Roelof Posthuma.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kees de Bree

Gesponsord

Een hartverwarmende romance vol ouderwetse charme en personages die je gelijk in je hart sluit, tegen het decor van de roaring twenties.