Sterk begin van serie rond intrigerende gedragsdeskundige
Gedragsdeskundige Thomas Erikson is vooral bekend geworden door zijn boek Omringd door idioten (2018), waarin hij de vier gedragsstijlen bespreekt. Omdat hij zich realiseerde dat niet iedereen vakliteratuur leest, begon hij erover na te denken hoe hij dit onderwerp in een fictieve vorm kon gieten. Zijn gedachten werden steeds concreter en op een dag creëerde hij Joseph Carling, een voormalig beroepsmilitair die zich tegenwoordig met gedragswetenschappen bezighoudt en mentor is voor topmanagers in heel Europa.
'De schrijfstijl van de auteur is ongecompliceerd, eigentijds en bij vlagen beeldend.' – recensent Kees
In De miljardair, het in mei 2024 verschenen en door Corry van Bree vertaalde eerste deel van een minstens vierdelige serie, staat Carling de puissant rijke Georg Bromarck bij in de zoektocht naar diens kleinzoon Filip. Het is de bedoeling dat Filip het miljardenimperium van zijn vijfenzeventigjarige grootvader overneemt, maar tijdens een wandeltocht in de Zwitserse Alpen blijkt hij spoorloos te zijn verdwenen. Carlings missie is verre van eenvoudig, vooral omdat niet iedereen wil dat de kleinzoon wordt gevonden.
Het verhaal begint met een veelbelovende proloog die is zoals van een sterke inleiding verwacht mag worden: hij heeft spanning, maakt je nieuwsgierig en roept een aantal vragen op. Daarna neemt de auteur er relatief lange tijd voor om de lezer te laten kennismaken met een aantal van belang zijnde personages, maar ook met de persoonlijke en – hoewel in mindere mate – zakelijke omstandigheden van de miljardair. Hierbij onthult hij stukje bij beetje meer informatie, waardoor heel geleidelijk aan een steeds beter beeld van hen en hun bedoelingen ontstaat. Opzienbarend is dit allemaal op zich nog niet, maar wel is te merken dat de sfeer gespannener wordt naarmate de ware aard van enkele personages naar boven komt drijven. Ook zijn er zo nu en dan enkele situaties die enigszins geheimzinnig aandoen.
Nadat Joseph Carling, die door zijn werkzaamheden en manier van doen voor een groot deel gezien kan worden als het alter ego van de auteur, het verzoek heeft gekregen om Filip op te sporen, neemt de plot een andere wending aan, waarna de thrillerelementen zienderogen de overhand hebben. Het tempo van het verhaal, mede dankzij de overwegend korte hoofdstukken, wordt opgevoerd en onverwachte gebeurtenissen zorgen ervoor dat niets meer hetzelfde blijft en dat de gedragsdeskundige diverse keren in een penibele positie terechtkomt. Op die momenten maakt hij handig gebruik van zijn vaardigheden, want hij bespeelt het gedrag van zijn opponenten op een uiterst vernuftige manier en zonder dat ze het zelf in de gaten hebben.
Erikson heeft ervoor gekozen om het boek volledig in de derde persoon te schrijven, dus een alwetende verteller beschrijft het doen en laten van de personages. Omdat hij daarbij regelmatig van perspectief wisselt, kan de lezer zich een erg goede voorstelling maken van wat er zoal speelt. De schrijfstijl van de auteur is ongecompliceerd, eigentijds en bij vlagen beeldend. Ook heeft hij – zij het enigszins verkapt – het actuele en maatschappelijke thema duurzaamheid (Carling rijdt elektrisch) in het verhaal verwerkt. Een ander onderwerp – de gedragswetenschap – is dermate interessant dat je hier het een en ander over opsteekt.
Uit De miljardair, dat een spectaculaire en eveneens licht voorspelbare ontknoping heeft, komt ondubbelzinnig naar voren dat geld en hebzucht slechte invloed op de mens kunnen hebben. Een fenomeen dat velen wel weten, maar vaak niet willen (h)erkennen. Desalniettemin is deze thriller een boeiend, sterk en onderhoudend eerste deel van een serie rond de intrigerende gedragswetenschapper annex mentor.
Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!
Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een jong boek' en 'Lees een mysterieus boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.
Reageer op deze recensie